Izvor: B92, 23.Maj.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Riker: UNMIK i posle 15. juna

Priština, Sofija, Ljubljana, Brisel -- Šef UNMIK-a Joakim Riker kaže da Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti ostaje na snazi i da će UNMIK imati ulogu i posle 15. juna, kada na snagu stupa Ustav Kosova.

On je rekao da će, dok je na snazi Rezolucija 1244, UN imati svoju ulogu na Kosovu, što obuhvata i period posle 15. juna, i misija Ujedinjenih Nacija će nastaviti da deluje u skladu sa okolnostima koje se menjaju na terenu.

On je za Radio Slobodna Evropa rekao da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << će misija UN imati funkciju u političkom izveštavanju sa terena iz Prištine za Njujork i Savet bezbednosti, UNMIK će zadržati Organizaciju za evropsku bezbednost i saradnju, dok će Odsek za ekonomski razvoj prestati da funkcioniše u junu.

Riker je, odgovarajući na pitanje na koji način će biti podeljenje nadležnosti sa EULEKS, pravosudno-policijskom misijom EU, istakao da to pitanje treba rešiti.

"Jedno pitanje još nije rešeno, a to je nadležnost UN u oblasti vladavine zakona i kako će se to povezati sa misijom EULEKS", rekao je Riker, dodavši da ne može biti udvostručenja misija pošto to nije fer prema građanima u svetu, koji plaćaju poreze.

Upitan da li će on biti šef misije UN na Kosovu i posle 15. juna, Riker je odgovorio da o tome tek treba da se odluči.

Jeremić: Sprečićemo prenošenje nadležnosti

Sprečićemo da UN donesu odluku kojom će svoju nadležnost na Kosovu i Metohiji preneti na Euleks, izjavio je večeras ministar inostranih poslova Vuk Jeremić.

Jeremić je za "Nacionalni dnevnik" TV "Pink" rekao da se sprema da narednih dana putuje u Njujork, sa tim ciljem i da 15. juna, za kad je najavljeno proglašenje Ustava Kosova, ne treba očekivati nikakve promene, napominjući da je u bliskom stalnom kontaktu sa generalnim sekretarijatom UN.

"Maksimalno smo angažovani na tom pitanju i radimo sa članicama Saveta bezbednosti, kao i sa svim relevantnim faktorima u okviru UN, da se tako nešto ne desi, jer transfer nadležnosti UN na bilo koje drugo međunarodno prisustvo, podrzumeva adekvatnu odluku SB UN, a to se neće dogoditi", istakao je Jeremić.

"Činjenica da će 15. juna tzv. Ustav, tzv. države Kosova biti proglašen od tzv. parlamenta te nazovi države za nas nema nikakvu težinu, ali nema nikakvu težinu ni za UN i radimo da to tako i bude", naglasio je ministar.

On je napomeno da Srbija sve svoje korake pažljivo koordinira sa Rusijom i sa ostalim važnim članicama SB-a, istakavši još jednom da neće doći do odluke UN o transferu nadležnosti.

De Hop Shefer: NATO ostaje na Kosovu

Generalni sekretar NATO-a Jap de Hop Shefer rekao je da će mirovne snage Alijanse ostati na Kosovu kada stupi na snagu kosovski ustav.

U obraćanju novinarima posle kratke posete Sofiji, Shefer je naveo da će 16.000 vojnika Kfora ostati na Kosovu posle 15. juna kada administrator UN treba da preda kontrolu kosovskim vlastima i policijskoj misiji Evropske unije.

Shefer je rekao da je važno da Ujedinjene nacije i Evropska unija preciziraju svoja zaduženja na Kosovu posle 15. juna, prenosi agencija Asošiejted pres (AP).

Evropska misija na Kosovu (Euleks) treba da broji 2.000 članova.

EU: Mandat Euleksa nepromenjen

Mandat misije EU na Kosovu ostaje nepromenjen, ali se menja kontekst, pri čemu nije poznat vremenski okvir u kojem će Unmik preneti svoje nadležnosti, rekli su danas diplomatski izvori u Briselu.

O misiji Euleks će u ponedeljak raspravljati ministri spoljnih poslova Evropske unije na zasedanju u Briselu, najavili su isti izvori bliski slovenačkomm predsedništvu EU, prenosi Slovenačka agencija (STA).

Dodaje se da se u vezi s postavljanjem misije javljaju teškoće zbog neslaganja ključnih aktera u regionu sa proglašenjem nezavisnosti Kosova.

Euleks je u ovom osetljivom političkom trenutku jedan od prioriteta EU, naglasili su izvori bliski STA, koji tvrde da je EU odlučna da u celini realizuje mandat misije.

Na terenu su, kako se navodi, predviđene određene promene, razmeštanje je usporeno, ali se nastavlja u skladu sa mandatom i promenjenim političkim i bezbednosnim prilikama.

Glavne teškoća u razmeštanju misije su protivljenje nekih ključnih aktera u regionu, kao i Srbije i Rusije, ali i nekih članica EU nezavisnosti Kosova.

Misija Euleks trebalo bi da bude postavljena u roku od 120 dana od konačne odluke o njenom uspostavljanju, što znači da bi morala da počne rad sredinom juna.

Dikarlova: Učešće SAD u EULEKS-u

Zamenica pomoćnika američkog državnog sekretara Rozmari Dikarlo najavila je da će Sjedinjene Američke Države pregovorati o svom učešću u misiji EU na Kosovu EULEKS.

"Razgovori o raspoređivanju misije su u toku. Drago mi je što SAD pregovara o svom učešću u EULEKS-u. Nastavićemo da radimo na tom planu, što pre", rekla je Dikarlova, preneo je KIM radio. Ona je zadovoljna razvojem situacije na Kosovu, tri meseca od proglašenja nezavisnosti.

"Kosovsko rukovodstvo je jasno reklo u svojoj deklaraciji o nezavisnosti da će Ujedinjene nacije i dalje biti prisutne na Kosovu. U kom obliku i u kojoj ulozi, i dalje se razgovara", navela je ona.

Prema njenim rečima, posle 15. juna institucije Kosova preuzeće nove odgovornosti.

Rozmari Dikarlo je još jednom ponovila da se nezavisnost Kosova ne može poništiti i rekla da su SAD spremne da pomognu u razvoju Kosova.

Zamenica pomoćnika američkog državnog sekretara Rozmari Dikarlo sastala se u Prištini sa predsednikom Kosova Fatmirom Sejdijuom i premijerom Hašimom Tačijem.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

UNMIK ostaje i nakon što kosovski ustav stupi na snagu

Izvor: Blic, 23.Maj.2008

Šef UNMIK Joakim Riker izjavio je da Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti ostaje na snazi i da će misija Ujedinjenih Nacija imati ulogu i posle 15. juna, kada će na snagu stupiti Ustav Kosova...On je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa rekao da će, dok je na snazi Rezolucija 1244, UN imati svoju ulogu...

Nastavak na Blic...

Scheffer: NATO na Kosovu ostaje i nakon 15.juna

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 23.Maj.2008

Glavni tajnik  NATO-a Jaap de Hoop Scheffer rekao je danas da će mirovne snage Alijanse ostati na Kosovu kada stupi na snagu kosovski ustav. U obraćanju novinarima poslije kratkoga posjeta Sofiji, Scheffer je naveo da će 16.000 vojnika Kfora ost ..

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Fejt kaže da je decentralizacija na Kosovu na pravom putu

Izvor: Southeast European Times, 23.Maj.2008

23/05/2008..PRIŠTINA, Kosovo -- Šef Međunarodne civilne kancelarije na Kosovu Piter Fejt rekao je u četvrtak (22. maja) da će posle 15. juna -- kada Ustav Kosova stupa na snagu -- kosovske institucije preuzeti sve dužnosti predviđene planom izaslanika UN-a Martija Ahtisarija. Posle sastanka Međunarodne...

Nastavak na Southeast European Times...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.