RZS: Srbija beleži rast u 12 sektora

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Maj.2017, 15:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RZS: Srbija beleži rast u 12 sektora

Republički zavod za statistiku predstavio je danas publikaciju "Preduzeća po veličini i preduzetnici u Republici Srbiji, 2010-2015", u kojoj su predstavljeni podaci istraživanja autora Milana Burzanovića.

Od 14 obuhvaćenih sektora koji su predstavljeni u istraživanju o mikro, malim, srednjim preduzećima i preduzetnicima (MSPP), Srbija beleži trend rasta u 12 sektora.

Prema rezultatima istraživanja, sektor MSPP je 2010. godine imao ostvareni promet od 4.677.934 >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << milijardi dinara, a u 2015. godini, 6.302.870 milijardi, što čini povećanje od 34.7 odsto.

Za isti, posmatrani petogodišnji period, povećan je broj izvoznika u Srbiji za 15 odsto, a izvoz robe beleži povećanje od 86.9 odsto.

Najznačajniji sektori u ovoj statistici su imali sektori prerađivačke industrije, trgovina na veliko i malo i popravka motornih vozila, zatim, poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo, inovacione i tehničke delatnosti i drugo.

Brojke iz istraživanja kažu i da je strani kapital MSP (mikro, mala i srednja preduzeća) u 2015. godini zabeležio povećanje od 167.7 odsto u odnosu na 2010. godinu.

Smanjenje, prema podacima istraživanja, beležilo se u broju zaposlenih.

Kako piše u publikaciji, poslovni subjekti u Srbiji u 2010. godini u sektoru MSPP zapošljavali su 814.585 lica, dok je 2015. godine bilo zaposleno 801.719 radnika, što je bilo smanjenje od 1.6 odsto.

Učešće domaćeg kapitala, zbog povećanja stranog kapitala u preduzećima u Srbiji, smanjen je u posmatranom periodu na 62,2 odsto.

U prvom delu publikacije, predstavljeni su makroekonomski pokazatelji u 14 oblasti, broj poslovnih subjekata, broj zaposlenih, promet, bruto dodata vrednost, BDP po zaposlenom, broj izvoznika, izvoz robe, broj uvoznika, uvoz robe, kapital osnovni, domaći kapital, strani kapital, učešće domaćeg kapitala i učešće stranog kapitala u preduzećima u Srbiji.

Drugi deo publikacije, aneks, odnosi se samo na prerađivačku industriju i prema rečima autora, predstavlja novinu u odnosu na prethodna izdanja jer predstavlja detaljniji prikaz indikatora sa stanovišta delatnosti i teritorije koja se analizira.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.