Protest pokreta Samoopredeljenje protiv Euleksa

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Dec.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest pokreta "Samoopredeljenje" protiv Euleksa

PRIŠTINA - Više hiljada građana okupilo se u centru Prištine na početku današnjeg protesta protiv uspostavljanja misije Euleksa na Kosovu.

Organizatori protesta, koji je počeo u 12 sati ispred Nacionalne i univezitetske biblioteke Kosova, su dvadesetak nevladnih organizacija i Pokret Samoopredeljenje.

Podršku protestu je dala Unija nezavisnih sindikata Kosova.

Organizatori su u ponedeljak saopštili >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da protestuju jer je Euleks misija neutralna po pitanju statusa Kosova, što je, prema rečima lidera Samoopredeljenja Aljbina Kurtija tas protiv nezavisnosti Kosova.

Aljbin Kurti

Za protest je izabran 2. decembar kada je, prema najavama iz EU, trebalo da počne uspostavljanje i funkcionisanje misije, a treba da pokaže da "narod Kosova nije promenio mišljenje o šest tačaka predloga" generalnog sekretara UN Ban Ki Muna.

Organizatori su najavili protestnu šetnju glavnim ulicama Prištine, sa zaustavljanjem ispred nekadašnjeg sedišta UNMIK-a, sada Euleksa i pred institucijama Kosova.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Protest u Prištini: "Ua" Tači i Zanijer

Izvor: Mondo, 02.Dec.2008

Hiljade ljudi protestovale u Prištini protiv UNMIK-a i raspoređivanja Euleksa. Na skupu je šef UNMIK-a Lamberto Zanijer proglašen nepoželjnom osobom na Kosovu. Prvi put na protestima bilo je parola protiv predsednika i premijera Kosova, a Hašima Tačija pojedini učesnici skupa su nazvali izdajnikom.

Nastavak na Mondo...

Euleks u centru pažnje

Izvor: RTS, 02.Dec.2008

Razmeštanje Euleksa odloženo za 9. decembar. Više hiljada kosovskih Albanaca demonstriralo u centru Prištine protiv plana UN u šest tačaka. Kosovo jedna od glavnih tema razgovora ministara spoljnih poslova NATO u Briselu. ..Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Konuzin rekao je da međunarodna zajednica...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.