Izvor: B92, 10.Apr.2009, 22:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Promena namene zemljišta Luke?

Beograd -- Savet za borbu protiv korupcije tvrdi da ima saznanja da je u pripremi sporazum o promeni namene zemljišta Luke Beograd. Besmislene optužbe, kaže gradonačelnik.

Savet za borbu protiv korupcije saopštio je da ima saznanja da je uprava Beograda pred zaključivanjem sporazuma sa novim vlasnicima Luke Beograd o promeni namene gradskog građevinskog zemljišta, što je protivno postojećim zakonima, a izmeštanje bi dovelo do velikih finansijskih obaveza na teret poreskih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << obveznika, a u korist privatnih vlasnika.

U saopštenju se navodi da su novi vlasnici Luke Beograd, Miroslav Mišković, Milan Beko i drugi, stekli pravo svojine nad objektima i pravo korišćenja zemljišta za redovnu upotrebu ovih objekata.

Međutim, navodi Savet, oni nisu stekli pravo da raspolažu zemljištem, niti pravo da zahtevaju izmeštanje luke.

Pravo svojine nad zemljištem u Luci, ukazuje Savet, ima država i zakonom je zabranjeno otuđivanje tog zemljišta.

Savet je predsedniku Srbije Borisu Tadiću i premijeru Mirku Cvetkoviću uputio kopije dokumenata o kojima je reč i zatražio od njega da preduzme sve korake radi poštovanja zakona i zaštite prava građana u ovom slučaju.

Te dokumente Savet je prosledio i Specijalom tužilaštvu, istražnim organima i Gradskom javnom pravobranilaštvu.

Ranije je najavljivano da novi vlasnici Luke nameravaju da na zemljištu koje koristi to preduzeće gradi hotelske i stambeno-poslovne komplekse.

Đilas: Besmislene optužbe

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas izjavio je da su optužbe "u vezi sa bilo kakvim dogovorima u vezi sa Lukom Beograd, koje je danas izneo Savet za borbu protiv korupcije u najmanju ruku besmislene."

Istina oko Luke "Beograd" je vrlo jednostavna: mi se oko toga borimo već dugo, hoćemo da bude sve beogradsko, u ponedeljak smo dobili treću presudu suda, ovoga puta u našu korist, tako da nikakvih pregovora i ne može biti, istakao je Đilas u saopštenju.

Intencija grada i mene kao gradonačelnika je da postignem dogovor, da ako sudska presuda ide u našu korist i bude tako, a ako nije, da pokušamo da se dogovorimo da to zemljište ipak pripadne gradu Beogradu i to je cela priča.

Svaka dalja priča je besmislena i predstavlja nešto što svakog ozbiljnog čoveka mora da pogodi i ne zaslužuje bilo kakav dalji komentar,rekao je Dragan Đilas.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Savet: Tadić i Cvetković da spreče prenamenu Luke Beograd

Izvor: Blic, 10.Apr.2009

Savet za borbu protiv korupcije obratio se danas otvorenim pismom predsedniku i premijeru Srbije sa zahtevom da spreče prenamenu građevinskog zemljišta na kome se nalazi preduzeće "Luka Beograd", ocenjujući da bi to bilo suprotno interesima građana i države.....U pismu, koje je potpisala predsednica...

Nastavak na Blic...

Đilas demantuje navode o Luci Beograd

Izvor: EMportal, 10.Apr.2009

Gradonačelnik Beograda Dragan Djilas ocenio je kao "besmislene optužbe" Saveta za borbu protiv korupcije u vezi sa Lukom Beograd, istakavši da se bori da zemljište luke pripadne Beogradu, saopštila je večeras gradska Služba za informisanje.

Nastavak na EMportal...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.