Predsednik tajvanske vladajuće stranke u Šangaju

Izvor: Akter, 03.Maj.2015, 10:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predsednik tajvanske vladajuće stranke u Šangaju

Predsednik tajvanske vladajuće Nacionalističke partije (Kuomintang) Erik Ču rekao je danas, uoči razgovora sa kineskim predsednikom Si Đinpingom, da je dalja saradnja između kopnene Kine i Tajvana od najvećeg značaja

Ču predvodi tajvansku delegaciju na forumu o odnosima u Tajvanskom moreuzu koja se održava danas u Šangaju.

On je istakao da su odnosi s jedne i druge strane Tajvanskog moreuza nešto sa čim treba svi da se suoče.

"Dvadesetprvi vek >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << je vek saradnje, ne konfrontacije. Moramo imati zdrav stav, pozitivan stav da prihvatimo eru saradnje s obe strane moreuza", rekao je on na otvaranju foruma u Šangaju kome su prisustvovali predstavnici malih i srednjih preduzeća.

Ju Džengšeng, predsednik vodećeg kineskog savetodavnog tela i visoki zvaničnik kineske Komunističke partije rekao je na forumu da je kljuc za mirnu saradnju između Tajvana i Kine protivljenje nezavisnosti Tajvana.

Ću, koji je u januaru preuzeo vođenje stranke od tajvanskog predsednika Ma Jing-džua će razgovarati sa predsednikom Kine i generalnim sekretarom Komunističke partije Si Đinpingom sutra u Pekingu.

Ču je treći predsednik Nacionalističke stranke koji je posetio kopnenu Kinu, a prvi od 2009.godine.

Komunisti Mao Cetunga posle pobede u građanskom ratu 1949. godine, proterali su pristalice Čang Kajšeka i kuomintanga na Tajvan,posle čega su usledila višedecenije neprijateljstava između dve strane.

Kuomintang i Komunistička partija Kine bili su žestoki neprijatelji tokom građanskog rata, pre i posle Drugog svetskog. Jedina dodirna tačka među njima bila je što su obe partije branile stanovište o jedinstvenoj Kini. Posle smrti njihovih lidera Mao Cetunga i Čang Kajšeka, partijski odnosi su obnovljeni i uspostavljen je izvestan stepen saradnje.

Za zvaničnu nezavisnost Tajvana od Kine zalaže se glavna tajvanska opoziciona Demokratska napredna stranka.

Peking smatra da je Tajvan kineska teritorija koji treba da bude stavljen pod njegovu kontrolu, ako treba i silom, mada je vladao ostrvom samo četiri od prošlih 110 godina.

Nastavak na Akter...






Povezane vesti

Kuomintang za ponovno ujedinjenje Tajvana s Kinom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Maj.2015, 09:22

Predsednik Kuomintanga, vladajuće stranke na Tajvanu, Erik Ču podržao je danas u Pekingu eventualno ujedinjenje Tajvana s Kinom u razgovoru s kineskim predsednikom Si Đinpingom o poboljšanju bilateralnih odnosa...Ču, verovatno kandidat za predsedničke izbore naredne godine, takođe je potvrdio...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.