Predsednik Nikolić pisao Elizabeti Drugoj: Kraljice, povucite rezoluciju

Izvor: Blic, 06.Jul.2015, 21:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predsednik Nikolić pisao Elizabeti Drugoj: Kraljice, povucite rezoluciju

Predsednik Tomislav Nikolić zatražio je od britanske kraljice da povuče spornu rezoluciju o Srebrenici iz Saveta bezbednosti UN!

U pismu do koga je došao “Blic” Nikolić je 2. jula na ćirilici uputio pismo kraljici Elizabeti u kome je moli da njena Vlada povuče rezoliciju o Srebrenici.

Ovo pismo u Londonu je izazvalo i pravi diplomatski skandal jer britanskoj kraljici, što to bi svaki >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << predsednik morao da zna, zabranjen bilo kakav uticaj na britansku Vladu.

Ukoliko bi kraljica kojim slučajem poslušala Nikolića morala bi da abdicira.

I sam predsednik je na početku pisma opisao svoje “nediplomatsko ponašanje”.

- Vaše veličanstvo, lično Vam se obraćam svestan činjenice da bi moje obraćanje moglo da bude protumačeno kao nediplomatsko, ali moram kako ne bismo napravili grešku i region Balkana vratili u teška vremena sukoba, koja bismo svi da zaboravimo - piše Nikolić.

On potom prelazi na stvar: Ovim pismom pokušavam da Vas zamolim da upotrebite svoj autoritet i ukažete Vašoj vladi na složenost i teškoće pitanja koje navodim. Nacrt rezolucije vidim kao moguće ugrožavanje stabilnosti regiona, koja je stvorena uz veliki trud i zalaganje svih nas... Velika je nepravda neistinito i neodgovorno svoditi užase genocida na ratni zločin koji je počinjen u Srebrenici - navodi on.

Svi ćute zbog skandala

Pismo srpskog predsednika engleskoj kraljici izazvalo je pravi zid ćutanja u vrhu države. U MSP nam je rečeno nam je “znaju da je predsednik Nikolić pisaom svim članicama SB UN”. U kabinetu premijera kažu da “ne znaju za pismo kraljici”, a ambasador Srbije u Londonu Ognjen Pribićević kratko je rekao: Ne mogu da govorim o tome. U kabinetu predsedika, po pravilu, ne govore za “Blic”. Britanski diplomatski krugovi nisu mogli da veruju šta je predsednik tražio od kraljice.

Nikolić pita i da je normalno da SB UN na osnovu rezolucije, donese odluku da čitav svet pod izrazom genocid podrazumeva samo Srebrenicu?

- Ne pominju se jeziva istrebljenja Jermena, Jevreja, Roma, Etiopljana, brojnih Afrikanaca, australijskih starosedelaca, američkih starosedelaca, autohtonih naroda u Južnoj Americi, Rusa, Belorusa, Ukrajinaca, Kineza i nažalost mnogih drugih? - pita se Nikolić i objašnajva da su u Srebrenici i okolini “muslimanske snage Bosne i džihadisti” hladnokrvno ubili hiljade srpske dece, žena i starih lica.

On na kraju moli kraljicu da vlada Velike Britanije “odustane od svog predloga koji objektivno pospešuje otvaranje starih rana, a ne stvaranje osnove za bolju budućnost Balkana i istonskog pomirenja nacija koje su činile bivšu Jugoslaviju”.

- Ako ovom rezolucijom samo jedan, srpski, narod bude osuđen za, ni manje ni više, jedini genocid svetskih razmera, napori Srbije, Vlade Srbije i moji lični da ponovo živimo u miru, kao dobre komšije, biće uzaludni - zaključio je Nikolić.

Prijatelji Rusa, ali...

- Tačno je da smo uvek bili prijatelji Rusije, ali nikada nismo pristajali na potčinjavanje - piše Nikolić Elizabeti II, pa podseća na suprotstavljanje Staljinu i navodi da “prijatelje volimo da biramo srcem, a ne obimom ili iznosom trgovinske razmene”.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nikolić pisao Elizabeti Drugoj: Kraljice, povucite rezoluciju

Izvor: Nezavisne Novine, 06.Jul.2015

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, van svih diplomatskih pravila, zatražio je od britanske kraljice da povuče spornu rezoluciju o Srebrenici iz Savjeta bezbjednosti UN!..U pismu Nikolić je 2. jula na ćirilici uputio pismo kraljici Elizabeti u kome je moli da njena Vlada povuče rezoliciju o Srebrenici....

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.