Poslanici o zakonu koji ubrzava sudske postupke

Izvor: Blic, 04.Maj.2015, 12:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslanici o zakonu koji ubrzava sudske postupke

Skupština Srbije počeće sutra sednicu na čijem dnevnom redu je šest tačaka, među kojima je i Predlog zakon o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku, čiji je cilj ubrzanje sudskih postupaka, rasterećenje sudova i smanjenje žalbi građana pred Evropskim sudom za ljudska prava.

Kako je navedeno u obrazloženju zakona, pravo na suđenje u razumnom roku je osnovno ljudsko pravo garantovano i Ustavom Srbije, a koje, "izuzev ustavne žalbe, nikako nije bilo štićeno u Srbiji >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << do 2013. godine".

"Teško je, gotovo nemoguće, govoriti o poštovanju prava na sudsku zaštitu ako se sudi dugo i sporo, ako se odugovlači, toleriše neažurnost stranaka, ako su česte promene sistema uredjenja sudova", navodi se u obrazloženju.

Predlogom zakona predviđeno je da se zaštita prava obezbeđuje pomoću prigovora i žalbe i zahteva za pravično zadovoljenje. Zakon propisuje da postupak u kome se štiti pravo na suđenje u razumnom roku počinje podnošenjem prigovora o kojem odlučuje predsednik suda ili sudija koga odredi. Prigovor mora da se usvoji ili odbije rešenjem u roku od dva meseca.

Ako se prigovor odbije, osoba koja smatra da sudjenje predugo traje ima pravo da uloži žalbu. Ako se odbace i prigovor i žalba, odmah se može podneti novi prigovor.

U postupku u kome se utvrdi da je pravo prekršeno, propisana je mogućnost podnošenje zahteva za pravično zadovoljenje koji podrazumeva i dobijanje novčanog obeštećenja u visini od 300 do 3.000 evra.

U roku od jedne godine od kako je stranka stekla pravo na pravično zadovoljenje, ona može da podnese i tužbu protiv Republike Srbije za naknadu imovinske štete.

Građanima koji su već pokrenuli postupak pred Evropskim sudom za ljudska prava, zakonom je sada omogućeno da se obrate Prvobranilaštvu podnošenjem predloga za poravnanje o novčanom obeštećenju. Zaključno poravnanje predstavlja izvršnu ispravu.

Prema podacima iz Izveštaja o radu sudova Visokog saveta sudstva za 2013, u Srbiji je bilo 1,7 miliona predmeta koji traju duže od dve godine.

Prošle godine u Vrhovni kasacioni sud stiglo je 1.007 prijava građana koji su se žalili na povredu prava na sudjenje u razumnom roku, od čega je rešena polovina predmeta i u 57 slučaja je utvrđena povreda prava.

Poslanici će na novoj sednici razmatrati i dopune Zakona o sudijama, izmene Zakona o privatnom obezbedjenju, kao i o ratifikaciji nekoliko sporazuma i dokumenata.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Poslanici o trajanju sudskih postupaka

Izvor: Akter, 04.Maj.2015

Skupština Srbije počinje danas sednicu na čijem dnevnom redu je šest tačaka, među kojima je i Predlog zakon o zaštiti prava na sudjenje u razumnom roku..Cilj zakona je ubrzanje sudskih postupaka, rasterećenje sudova i smanjenje žalbi gradjana pred Evropskim sudom za ljudska prava...Kako je navedeno...

Nastavak na Akter...

Poslanici o suđenju u razumnom roku

Izvor: B92, 05.Maj.2015, 00:36

Beograd -- Skupština Srbije počeće danas sednicu na čijem dnevnom redu je šest tačaka, među kojima je i Predlog zakon o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku...Cilj tog zakona je ubrzanje sudskih postupaka, rasterećenje sudova i smanjenje žalbi građana pred Evropskim sudom za ljudska prava...Poslanici...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.