Poslanici o izveštaju mehanizma za prevenciju torture

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Okt.2014, 01:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslanici o izveštaju mehanizma za prevenciju torture

Poslanici Skupštine Srbije raspravljaće danas o izveštaju Nacionalnog mehanizma za prevenciju torture za 2013.godinu.

Skupštinski Odbor za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova jednoglasno je u ponedeljak usvojio taj izveštaj i predložio zaključke koju će se naći pred poslanicima.

Predsednik tog tela Meho Omerović rekao je Tanjugu da će poslanici, između ostalog, razmatrati zaključke koji podrazumevaju unapređenje postupanja prema pritvorenicima >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i izrazio uverenje da će nepravilnosti koje je u tom smislu uočio Zaštitnik građana pomoći državnim organima da se poboljša položaj osoba u zatvorenim ustanovama.

Omerović je podsetio da se godišnji izveštaj Nacionalnog mehanizma za prevenciju torture za 2013. godinu odnosi na kontrolu ombudsmana u ustanovama za izvršenje krivičnih sankcija, pritvorima, kao i ustanovama u kojima su smeštena lica ometena u razvoju.

Prema njegovim rečima, nekoliko najvažnijih preporuka definisano je polazeći od nalaza Zaštitnika da se, na primer, pritvorenicima ne omogućuje da sve vreme provode van ćelije u zajedničkim prostorijama sa drugim pritvorenicima, sa kojima im odlukom Suda nije zabranjen kontakt, da im se ne omogućuje radno angažovanje, kao i da se ne vodi računa o raspoređivanju pritvorenika u zavisnosti od krivičnog dela.

"S tim u vezi, mi predlažemo Upravi za izvršenje krivičnih sankcija, koja je u sastavu Ministarstva pravde, da se unapredi postupanje prema pritvorenicima, odnosno da im se omogući ostvarivanje svih pripadajućih prava u skladu sa propisima", objasnio je Omerović.

Drugi zaključak koji će biti na dnevnom redu Skupštine Srbije, a polazeći od ocene da su žene koje su na izvršenju mera pritvora zbog svoje malobrojnosti u pritvorskim jedinicama uglavnom i često na dugi rok u osamljenju, odnosno u izolaciju, obavezuje državne organe da preduzmu nešto na smanjenju te pojave.

"Pošto je Zaštitnik građana uočio brojne nezakonitosti i nepravilnosti u postupanju nadležnih organa u odnosu na neregularne migrante i strance koji su izrazili nameru da traže azil, naš Odbor predlaže da Skupština obaveže organe kojima su te preporuke upućene, da ih bez odlaganja i u potpunosti sprovedu", istakao je Omerović.

Skupštini se predlaže i da obaveže Ministarstvo pravde da unapredi postupanje prema osuđenicima u pogledu efektivnog rada vaspitača sa njima, da se tamo gde je moguće poveća njihovo radno angažovanje i da se obrazuje najviše nivo ostvarivanja verskih prava.

Omerović je ocenio da je formiranje Nacionalnog mehanizma za prevenciju torture značajan napredak jer se vrši nadzor u ustanovama zatvorenog tipa, u kojima se izdržavaju kazne ili u koje su smeštena deca ometena u razvoju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.