Petrović: Pobedićemo ubedljivo!

Izvor: Kurir, 14.Apr.2012, 07:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Petrović: Pobedićemo ubedljivo!

Nova vlada će imati iste političke ciljeve kao i ova. Zaštitićemo naše nacionalne interese, a zemlju što je brže moguće približiti EU

BEOGRAD - Siguran!

Dušan Petrović, ministar poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede i potpredsednik DS u intervjuu za Kurir kaže da je siguran da će koalicija „Izbor za bolji život - Boris Tadić” dobiti poverenje >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << građana da donosi najvažnije odluke u javnom i političkom životu.

- Posle izbora formiraćemo vladu koja će imati iste političke ciljeve kakve smo ove četiri godine ostvarivali. Da zemlju što je brže moguće približavamo EU i da štitimo nacionalne interese, pre svega integritet teritorije kad je reč o KiM.

♦ Ko će biti sledeći premijer?

- Siguran sam da će onaj ko je najpozvaniji, a to je Boris Tadić i Predsedništvo DS, doneti pravovremenu odluku o tome. DS, kao i godinama unazad, ima više osoba koje mogu da obavljaju taj posao. Odluka će, uveren sam, biti najbolja. Ne bavim se imenima.

A predsednik Srbije?

- Boris Tadić će pobediti ubedljivo. To će svakako biti najubedljivija pobeda u dosadašnjem odmeravanju snaga na predsedničkim izborima. Tadić je za građane najbolje rešenje, iskusan državnik koji ima uigran tim. Imamo dovoljno snage i mudrosti da odbranimo sve vitalne nacionalne interese, a posao predsednika je da bude kormilar političkog života u Srbiji.

Vidite li sebe u tom timu?

- Godinama unazad činim sve što je u mojoj moći da cilj koji DS ima od svog nastanka, a to je otvaranje prostora za bolji život kroz približavanje Srbije EU, postanu deo našeg svakodnevnog života. Važno mi je da se stvari koje sam pokrenuo u mom resoru u što većoj meri pretvaraju u stvaran život i za vreme kampanje i do izbora nove vlade, jer to otvara mogućnost da poljoprivrednici više zarađuju i proizvode i žive bolje.

Da li biste prihvatili veću odgovornost - premijersku?

- Zaista nisam razmišljao ni o čemu drugom osim o mom poslu. Napravili smo vrlo značajne korake u poljoprivrednoj politici, stabilizovali cene osnovnih životnih namirnica i uveli red na tržište. Šanse za povećanje poljoprivredne proizvodnje mnogo su bolje nego pre godinu dana.

Hoće li praznik prekinuti kampanju?

- Kampanja ide svojim tokom i nema tu nikakvih promena. Nema mnogo vremena do izbora. Imamo potpuno jasan plan kako da prenesemo svoju poruku građanima Srbije.

Kako ćete provesti praznik?

- Radno (smeh).

Neće valjda tako biti sva četiri dana?

- Iskreno, nisam siguran kako će se razvijati stvari. Ali, svakako ću za Uskrs ručati s porodicom.

Postoji li političar s kojim ne biste kuckali vaskršnje jaje?

- Ne postoji čovek s kojim se ne bih na Vaskrs sreo i poželeo mu sve najbolje.

Morali smo da promenimo poljoprivrednu politiku

- Kako komentarišete proteste poljoprivrednika u Vojvodini?

- Ti ljudi nisu u pravu. Bilo je nužno da dođe do promene poljoprivredne politike u ovoj godini. Prošle godine smo imali 82.000 gazdinstava koja su dobila subvencije, ove godine preko 250.000. Na ovaj način će ove godine biti subvencionisana proizvodnja na 1,5 miliona hektara u odnosu na prošlogodišnjih milion. Subvencije će dobiti svi poljoprivrednici, uključujući i one koji žitarice koriste za ishranu svoje stoke. Ovakva odluka je pravedna i ekonomska opravdana. Ona će dovesti do toga da poljoprivrednici više proizvedu i više zarade. Ukoliko prerađivači, koji otkupljuju industrijsko bilje od poljoprivrednika, ne budu korektni, sprečićemo zloupotrebe i zaštititi poljoprivrednike.

Dobra destinacija za investicije

- Šta za Srbiju konkretno znači dobijanje kandidature za članstvo u EU?

- Dobili smo potvrdu da smo dobra destinacija za investicije.

- Koliko to znači za vaš resor?

- Otvorena je mogućnost da koristimo sredstava programa IPARD. Ukupna suma prevazilazi 200 miliona evra godišnje i očekujem da za poljoprivredu neće biti izdvojeno manje od 40 miliona evra. To je konkretna korist za proizvodnju i preradu mesa, mleka, voća i povrća.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.