Patrijarh u Visokim Dečanima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Nov.2015, 23:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Patrijarh u Visokim Dečanima

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej stigao je u manastir Visoke Dečane gde će prisustvovati sutrašnjem obeležavanju ktitorske slave - Sveti Stefan Dečanski.

Proslava tog praznika, koja u manastiru okupi više stotina vernika, iz čitave Srbije ali i Crne Gore, počela je večeras služenjem prazničnog bdenja.

Obeležavanju Slave prisustvovaće i predstavnici Vlade Srbije.

Manastir Visoki Dečani, jedan od četiri upisanih u Uneskovu listu svetske >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << baštine, zadužbina je kralja Stefana trećeg Dečanskog. U manastiru počivaju njegove mošti.

Gradnja Visokih Dečana završena je 1335. godine, a freske su završene oko 1350. godine. Manastir je posvećen Hristu Pantokratoru i Vaznesenju Gospodnjem - Spasovdanu.

Srpski kralj Stefan Dečanski, sin je kralja Milutina i otac cara Dušana.

Prema narodnom verovanju, kada je, po naređenju oca, oslepljen javio mu se Sveti Nikola i obećao mu da će mu vratiti vid. Sveti Nikola mu je posle pet godina čudotvorno vratio vid, a on je iz zahvalnosti sagradio hram Visoki Dečani, jednu od najlepših građevina vizantijske umetnosti i srednjovekovne arhitekture na tlu Srbije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Patrijarh pozvao na povratak na KiM

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Nov.2015, 12:05

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej pozvao je danas sve bivše stanovnike Kosova i Metohije da se vrate svojim domovima u toj pokrajini..."Znamo da žive u teškim prilikama i okolnostima, gospod će im dati snagu da izdrže, a pozivam sve bivše stanovnike Kosova i Metohije da se vrate svojim domovima,...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.