Padaju obe tužbe u Hagu?

Izvor: Večernje novosti, 03.Feb.2015, 08:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Padaju obe tužbe u Hagu?

MEĐUNARODNI sud pravde objaviće danas u 10 časova presudu po međusobnim tužbama Hrvatske i Srbije za genocid, navodno izvršen od 1991. do 1995. godine na hrvatskoj teritoriji. Osim članova srpskog pravnog tima koji predvodi Saša Obradović, izricanju presude u Hagu kojom će se okončati spor započet 1999, prisustvovaće i ministar pravde Nikola Selaković. Obradović je juče izneo očekivanja da će Sud odbiti hrvatsku tužbu protiv Srbije: - Možda će Sud odbaciti hrvatsku tužbu u delu >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << koji se odnosi na 1991. godinu, ako nađe da Srbija ne može da odgovara za događaje iz te godine kada nije bila samostalna država, pošto je u to vreme postojala SFRJ. O tome će sud možda nešto posebno reći. Kao moguću opciju, šef našeg tima naveo je i da Sud odbije kako hrvatsku tužbu, tako i našu protivtužbu, ako utvrdi da genocida nema ili ako nađe da država nije odgovorna, ali da je, recimo, genocida bilo, kao što je bilo u slučaju BiH. Od početka procesa, srpski pravni tim smatrao je da arbitri najvišeg pravnog organa UN imaju osnova da odbiju hrvatsku tužbu protiv Srbije, kao i da ima dovoljno dokaza da se utvrdi da su oružane snage Hrvatske tokom i posle akcije "Oluja" počinile masovne zločine nad srpskim narodom. Ukoliko bi bilo presuđeno da je bilo genocida i Sud izdao nalog nekoj od država za naknadu štete, ta zemlja bi bila dužna da tako i postupi. S tim, što se konkretan iznos naknade ne utvrđuje odmah, već se državama ostavlja neko vreme za eventualni dogovor. Ukoliko bi on izostao, zahtevi sa konkretnim iznosima slali bi se sudu. "OLUJA" BEZ SLAVLjA U KONTRATUŽBI Srbija je od MSP tražila da operaciju "Oluja" proglasi za genocid i da Hrvatsku obaveže na reparacije Srbima iz Krajine zbog zločina tokom akcije, da se omogući povratak Srbima u Hrvatsku, da "Oluja" prestane da se slavi kao nacionalni praznik, kao i da se kazne svi počinioci zločina. Zagreb je tražio da se Beogradu naloži da osigura da se kazne odgovorni za počinjene zločine, da dostavi informacije o nestalim Hrvatima, da se vrate oteta kulturna dobra i plate reparacije.

Nastavak na Večernje novosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Poštovaćemo presudu kakva god bude

Izvor: B92, 03.Feb.2015

Ministar pravde Nikola Selaković izjavio je pred današnje izricanje presude Međunarodnog suda pravde da će Srbija poštovati presudu kakva god bude...Međunarodni sud pravde u Hagu danas će izreći presudu u sporu izmedju Hrvatske i Srbije po međusobnim optužbama za genocid tokom rata u Hrvatskoj,...

Nastavak na B92...

Hrvatska nije dokazala genocid od 1991. do 1995.

Izvor: Politika, 03.Feb.2015

HAG – Pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu izrečena je presuda da Hrvatska nije dokazala da je genocid izvršen nad hrvatskim stanovništvom na hrvatskoj teritoriji od 1991. godine do 1995. godine..

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.