PRETNJE STIŽU POLITIČARIMA I NJIHOVIM PORODICAMA!

Izvor: Kurir, 12.Dec.2011, 08:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PRETNJE STIŽU POLITIČARIMA I NJIHOVIM PORODICAMA!

BEOGRAD - Sve više pretnji!

Ne postoji precizna evidencija o tome koliko pretnji smrću su primili srpski političari, ali preteće poruke su sada sve učestalije zbog izborne kampanje, u intervjuu za Kurir kaže Milorad Veljović, direktor policije.

- To je činjenica, bar po broju prijava. Nije bilo mnogo privođenja, jer su mnoge pretnje i besmislene. Ipak, svaka se proverava i za policiju je svaka ozbiljna - objašnjava on, ali, naravno, u javnost ne može da iznese >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << detalje istrage kao što su: kako je policija otkrila identitet čoveka koji je pretio ili kako je isplanirao da naškodi nekom političaru ili državnom funkcioneru.

U kom obliku su političarima do sada upućivane pretnje?

- Obično stižu anonimnim pismima, ali i porukama, telefonom, mejlovima. Nekad je teško utvrditi ko stoji iza njih jer se upućuju s javnih govornica. Većinom su neozbiljne, ali postoje i one koje zaslužuju veću pažnju. U tim slučajevima obaveštavamo druge bezbednosne službe, signalizira se javnoj ličnosti ili političaru da mu je život ugrožen, pojačavamo mu obezbeđenje, menjamo režim njegovog kretanja. Ali, policija je sposobna da eventualne napade spreči.

Šta se do sada otkrilo, ko su ljudi koji su pretili Nenadu Čanku, Čedi Jovanoviću ili drugima?

- Retko među onima koji su upućivali pretnje možete naći neku vezu s političkom ili parapolitičkom organizacijom. U većini slučajeva to su pojedinci koji pokušavaju sebi da daju na značaju. Postoje, međutim, i ozbiljnije pretnje, koje se vezuju za kriminalce.

Ko su najugroženiji političari?

- Daleko najviše pretnji, i to vrlo ozbiljnih, upućeno je predsedniku Borisu Tadiću. Među njima je bilo, rekao bih, isuviše ozbiljnih poruka. Prećeno je i premijeru Mirku Cvetkoviću, Čedomiru Jovanoviću, Vuku Draškoviću, Tomislavu Nikoliću, ministru policije Ivici Dačiću i još nekim ministrima. Pretnje su stizale iz Srbije, ali i iz inostranstva.

Šta je njihov sadržaj?

- Kad govorimo o Tadiću i Dačiću, pretnje se vezuju za borbu protiv organizovanog kriminala. U onim koje su vezane za kriminalne grupe pretnje su upućene i porodici. One drugog karaktera usmerene su na ličnost.

Kažete da su pretnje upućivale i kriminalne grupe. O kojim grupama je tačno reč?

- Takve detalje zaista ne mogu da vam otkrijem.

Politički pritisci

Da li neke od tih pretećih poruka imaju političku konotaciju?

- Neke od njih su vrsta pritiska. Činjenica je da se izbori približavaju, pa pojedine pretnje imaju i političku poruku, ali policija se ne meša u politički aspekt.

Najbolje sarađujemo sa FBI

Ambasadorka SAD Meri Vorlik u intervjuu za Kurir potvrdila je podršku Amerike Srbiji. Kakva je saradnja između policija dveju zemalja?

- Iskrena i dosledna. Na Balkanu smo neprikosnoveni u saradnji, pre svega s FBI i DEA, u borbi protiv organizovanog kriminala i trgovine drogom.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Preteće poruke stižu s izborima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Dec.2011

BEOGRAD -..Direktor policije Milorad Veljović izjavio je današnjem Kuriru da ne postoji precizna evidencija o tome koliko pretnji smrću su primili srpski političari i ocenio da su preteće poruke učestalije zbog izborne kampanje..."Nije bilo mnogo privođenja, jer su mnoge pretnje besmislene. Ipak,...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Veljović: Tadiću se najviše preti

Izvor: S media, 12.Dec.2011

Ne postoji precizna evidencija o tome koliko pretnji smrću su primili političari ali preteće poruke postaju učestale zbog izbora, kaže Milorad Veljović...Direktor policije je u intervjuu za Kurir rekao da po tom pitanju nije bilo mnogo privođenja, dodajući da se sve pretnje detaljno proveravaju...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.