Izvor: B92, 12.Avg.2008, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Optuženi vojni policajci

Zagreb -- Šestorica hrvatskih vojnih policajaca optuženo je u Požegi zbog ratnog zločina nad srpskim civilima u okolini Pakraca.

Kako je saopštilo tužilaštvo, optužnica je podignuta protiv Damira Kufnera i Damira Šimića, po komandnoj odgovornosti, i Pavla Vancaša, Tomislava Poleta, Željka Tutića i Ante Ivezića, kao neposrednih izvršilaca tog zločina.

Oni su optuženi da su u novembru i decembru 1991. i do februara 1992, u ribarskoj kolibi u mestu Ribnjaci, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odnosno Marino Selo, počinili ratni zločin nad srpskim civilima.

Kufnera, osnivača i faktičkog komandira voda vojne policije pri 76. samostalnom bataljonu Zbora narodne garde, i Šimića, komandira voda, optužnica tereti za kršenje međunarodne konvencije.

Kufner je naredio pretrage kuća srpskih civila, tražeći skriveno oružje, kao i hapšenja tih civila od kojih je nekoliko njih dovođeno u improvizovani zatvor, ne upoznavši prethodno pripadnike voda s međunarodnih konvencijama i dozvolivši mučenje civila, od čega ih je 17 umrlo, dok je petoro preživelo ta mučenja.

Šimić je optužen da je propustio da preduzme mere kako bi se sprečila mučenja i maltretiranja i na taj način pristao na ubijanje uhapšenih civila.

Ostala četvorica optuženi su da su kao pripadnici voda Vojne policije više puta mučili, psihički i fizički maltretirali neke od pohapšenih civila, kažnjavajući ih fizički do smrti.

Svi optuženi već su neko vreme u pritvoru, a tužilaštvo je zatražilo da zbog posebno teških okolnosti krivičnih dela za koja u optuženi, i dalje ostanu u pritvoru.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Podignuta optužnica protiv hrvatskih vojnih policajaca

Izvor: Kurir, 12.Avg.2008

ZAGREB, 12. avgusta (Tanjug) - Protiv šestorice hrvatskih vojnih policajaca županijsko tužilaštvo u Požegi podiglo je optužnicu zbog ratnog zločina nad srpskim civilima s područja Pakraca. Kako je saopštilo tužilaštvo, optužnica je podignuta protiv Damira Kufnera i Damira Šimića, po komandnoj...

Nastavak na Kurir...

Podignuta optužnica za ubistvo srpskih civila kod Pakraca

Izvor: Blic, 12.Avg.2008

Županijsko tužilaštvo u Požegi, u Hrvatskoj, podiglo je optužnicu za ratni zločin protiv šestorice hrvatskih branitelja iz pakračkog područja, prenosi HRT.....Kao bivši pripadnici vojne policije oni su optuženi za mučenje i ubistvo 18 srpskih civila na Ribnjacima kod Marina Sela u novembru...

Nastavak na Blic...

OPTUŽENI ZA RATNI ZLOČIN

Izvor: Kurir, 12.Avg.2008

ZAGREB, 12. avgust 2008. (FoNet) - Hrvatsko Državno tužilaštvo u Požegi podiglo je optužnicu protiv šestorice hrvatskih državljana zbog ratnog zločina nad civilima srpske nacionalnosti i zločina protiv čovečnosti. Mediji u Hrvatskoj nezvaničmo navode da su radi se o Damiru Kufneru, Damiru...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.