Izvor: Politika, 27.Feb.2015, 09:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Niko me nije zvao na sednice vlade u Skoplju i Ljubljani

Ne osećam se skrajnuto, radim svoj posao onako kako mislim da treba

Velimira Ilića, ministra bez portfelja zaduženog za vanredne situacije i lidera Nove Srbije, već dugo gotovo da nema u javnosti. Za razliku od ranijih perioda njegovog ministrovanja, sada se stiče utisak da je skrajnut, mada se on, kaže, tako ne oseća. Između ostalog, nije primećen ni na nedavnim „gostovanjima” Vlade Srbije u Makedoniji i Sloveniji. A nije bio tamo zbog toga što ga niko nije zvao, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << rekao je juče za „Politiku” u razgovoru telefonom, budući da je dan proveo u Tekiji, gde je u toku saniranje posledica poplava.

– Niko me nije obavestio da se ide na put, a ja ne mogu da idem ako me niko nije pozvao.

Je li vam to čudno? Jeste li razgovarali s premijerom Vučićem o tome?

Ne. Nije mi čudno. Premijer o svemu odlučuje, pa neka odluči i o tome. On sigurno zna koga je odredio i zašto je to tako. A nema razloga da se ja guram tamo gde možda nema potrebe.

Vučić vas, recimo, nije javno pohvalio na otvorenoj sednici vlade pre dva dana, iako ste među najredovnijim ministrima. Posle njega i Lončara, vi i Sertić imate najmanje izostanaka.

Pa dobro, nema veze, bože moj. Ne mogu svi da budu pohvaljeni.

Znači, ne osećate se skrajnuto u ovoj vladi?

Ne. Radim svoj posao onako kako mislim da treba da ga radim. Naravno, premijer odlučuje šta ko radi, kad radi i kako radi. On ima pravo da organizuje svoj kabinet kako misli da je najbolje i ne želim da se mešam u njegov posao. Ja radim... Evo, dođite u Tekiju da vidite kako izgleda jedno pravo, moderno gradilište, gde se uradilo toliko posla. Ovde se celu zimu radilo. Pa da vidite Grabovicu, kanal od četiri kilometra koji je urađen. Ono što mi je zadatak uradim besprekorno i tačno. Jednostavno, ne želim da se namećem.

Imate li utisak ili informaciju iz razgovora s premijerom da je on zadovoljan vašim radom?

Nikad mi nije rekao da nije zadovoljan. Mislim da imam vrlo korektan odnos sa njim, vrlo je korektan prema meni kad se sretnemo, kad razgovaramo. Prema tome, ne želim sada da se mešam u njegov posao. Ono što premijer kaže da se uradi – pošto smo mi direktno kao ministarstvo bez portfelja pod patronatom njegovog kabineta – ja to uradim. Ako mi da novi zadatak, završiću ga sto posto. Ja sam i jedini diplomirani inženjer u vladi, sa 36 godina staža, meni ne treba neko da priča kako nešto treba uraditi kad sam to radio tolike godine.

Problem je što su nadležnosti u vezi sa vanrednim situacijama raštrkane – i u poljoprivredi, i u saobraćaju, i u građevini, i u energetici, i u policiji... Ali ja sam krivac za sve što se dogodi, mene novinari ispljuju, komentarišu da li sam bio tamo ili nisam bio, a niko ne pita da li ja imam neke veze s tim. Jer, mi radimo pretežno na preventivi, na smanjivanju rizika, na projektima koji daju rešenja i kontrolišemo izvođenje projekata. Mi ne spasavamo kad se nešto dogodi, nemamo ljude, nemamo tehniku, ne možemo to da uradimo.

Dakle, vi se sigurno ne biste složili sa Čedom Jovanoviće i njegovim LDP-om da u ovoj vladi „uglavnom radi samo premijer dok svi drugi ministri oko njega statiraju ili mu aplaudiraju”?

Premijer radi, mnogo je aktivan i treba mu pomoći da te aktivnosti realizuje do kraja. Zato ministri treba da preuzimaju deo posla kad ga on ugovori i nađe investitora, da on ne mora da brine i o njegovoj realizaciji.

Jeste li vi zadovoljni kako vlada funkcioniše u tom pogledu?

Ja sam najviše vremena na terenu. U vladi nema nekih problema i ja mislim da to ide svojim tokom. Ne bih komentarisao šta ko radi po resorima, ali ono što je bilo u premijerovom ekspozeu treba da se ispuni. Žao mi je što su se ove koncesije usporile, malo se neozbiljno prišlo tome, to je trebalo mnogo ažurnije, ali ja mislim da će premijer to sada sve „ispeglati”...

Na koje koncesije mislite?

Autoput, Koridor 11. To je sve trebalo da se završi i mislim da će se sigurno premijer tu uključiti i to dovesti do kraja. Veoma je bitno za Srbiju da se ne odustane od nekih projekata: da se Koridor 11 završava, da se radi i Preljina–Pojate na Moravskom koridoru, da se Srbija saobraćajno poveže... Da se u poljoprivredi uradi ono što je obećano, da se zaštite i kopovi, da se reši Obrenovac, da se u jedinstvenu celinu spoje „Srbijavode”, „Beogradvode”, „Vojvodina vode”, jer ovako to ne može da funkcioniše, da se reši pitanje statusa javnih preduzeća „Koridori” i „Putevi Srbije”, to mnogo koči neke poslove... Ja vidim da je premijer hiperaktivan, treba mu samo dati logistiku i podršku da se to što se dogovara i realizuje do kraja. Ako ima nekih dodatnih projekata za mene, ja sam tu da odradim kvalitetno i dobro, kao što sam sve projekte tako uradio. Ako ima neko ko to bolje radi, nema nikakvih problema, neka radi.

Kakvi su vam izgledi ako bude rekonstrukcije vlade?

Uopšte me to ne interesuje. Mene „rekonstruišu” po medijima od prvog dana u vladi i toga mi je preko glave. Neka rade šta hoće. Ovde svako rekonstruiše vladu... Pustimo Vučića da radi svoj posao. Zašto se petljamo u tuđe stvari?

Upravo sa tim spekulacijama u vezi, kao članu koalicije, da li bi vam bilo draže da nastavite saradnju sa SPS-om ili sa Tadićevom partijom, koja se najčešće pominje kao moguća zamena?

Ja sam profesionalac, meni je svejedno. O tome će premijer odlučivati, ovo je njegova vlada. Radio sam sa svima njima, niko mi nije smetao, radio sam svoj posao i pravio dobre rezultate.

Čuli smo da je Alister Kembel, spin-doktor Tonija Blera, održao predavanje ministrima. Jeste li nešto korisno čuli od njega?

Meni nikakvo predavanje nije držao.

Niste bili na tome?

Ne.

B. Baković

objavljeno: 27.02.2015.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.