Nemačkih 7 zahteva su kao ultimatum

Izvor: B92, 14.Sep.2012, 11:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemačkih 7 zahteva su kao ultimatum

Beograd -- Slobodan Antonić i Borka Pavićević ocenili za B92 da je nemačkih sedam zahteva za pristupanje EU jaka poruka poput ultimatuma i da vlast mora da ih prihvati.

Urednik Nove srpske političke misli Slobodan Antonić primećuje da nova vlada, bar po nastupima u javnosti, želi da nastavi politiku i EU i Kosovo, ali da je ta politika sada, pogotovo posle sedam nemačkih zahteva, u velikoj kriz,i te stoga sada treba videti kako će se nova Vlada postaviti i šta >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << će uraditi.

Prema njegovim rečima, nemačka lista smišljena je ranije i kao takva je doneta u Beograd, a čak su je Nemci sami preveli da te zahteve neko odavde ne bi pogrešno interpretirao i to je jaka poruka javnosti koja se može porediti s drugim jakim porukama poput ultimatuma.

"U diplomatiji, gde se svaka reč meri, ovakvo grubo saopštavanje pokazuje kako nas tretiraju. Ovo je jedna vrsta prezrivog odnosa prema nama", dodao je Antonić, gostujući u emisiji "Hoću da znam".

On smatra da bi nova Vlada možda bila spremna da prihvati šest zahteva, ali da će biti teško da prihvati zahtev za uspostavljanje nekih ugovornih odnosa s Kosovom.

S druge strane, direktorka Centra za kulturnu dekontaminaciju Borka Pavićević smatra da će vlast u Beogradu prihvatiti sve što se od nje traži jer je "tu da bi sve prihvatila".

Srbija se, prema njenim rečima, stalno nalazi između Zapada i Istoka i stalno je muči pitanje opredeljivanja, umesto da shvati značaj linije uticaja.

Antonić dodaje da ova Vlada, kao ni prethodna, ne bi ni nastala bez faktora iz Brisela, iz kog mogu da kažu 'mi smo vam pomogli da oformite vladu, sad je vreme da vidimo šta ćete vi da učinite za nas'.

Na pitanje da prokomentarišu retrogradnost retorike o Kosovu - od izjava da je Kosovo najskuplja reč, preko više od autonomije manje od nezavisnosti, do onoga da nećemo biti taoci fusnote, koja je na kraju i prihvaćena - Borka Pavićević kaže da je dilema oko Kosova lažna jer se raspravlja o nečemu što ima svoj put. Prema njenim rečima, kada je reč o Kosovu, došlo se do tačke.

Na pitanje šta će nova vlast na kraju uraditi s Kosovom, Antonić kaže da je i prethodna vlada morala da prihvati uslove Brisela, s tim da je imala prostora i za otpor. I ova nova vlada će, kako kaže, pokušati sa istom politikom, međutim, njen manevarski prostor je sužen.

Direktorka Centra za kulturnu dekontaminaciju je dodala i da u Srbiji više nema ideologije, niti demokratije, jer su se svi sa svima pomirili, te u tom smislu može da se kaže i da se sve može. A kada nema ideologije, sprovode se interesi krupnog i transnacionalnog kapitala.

Sagovornici emisije "Hoću da znam" smatraju da kada nema ideologije, nema ni moralnih razlika niti pravih političkih elita, već svi, umesto za opšte doboro, rade za svoje partikularne, odnosno partijske interese, te zbog toga mogu "svi sa svima" danas da funkcionišu na političkoj sceni.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Ultimatum Berlina" - sedma tačka (ne)prihvatljiva

Izvor: Blic, 14.Sep.2012

Beograd - Politički analitičar Slobodan Antonić ocenio je danas da bi Vlada Srbije u nastavku evropskih integracija mogla da prihvati šest uslova koje je postavila Nemačka, ali ne i sedmi - da potpiše ugovor sa Kosovom. ..- Teško mogu da zamislim ovu vladu da uradi tako nešto - rekao je Antonić...

Nastavak na Blic...

Antonić: Uslovi Nemačke podsećaju na ultimatum Austrougarske

Izvor: Blic, 14.Sep.2012

Beograd - Politički analitičar Slobodan Antonić ocenio je danas da bi Vlada Srbije u nastavku evropskih integracija mogla da prihvati šest uslova koje je postavila Nemačka, ali ne i sedmi - da potpiše ugovor sa Kosovom. ..- Teško mogu da zamislim ovu vladu da uradi tako nešto - rekao je Antonić...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.