Nema zaštićenih u borbi protiv korupcije

Izvor: Blic, 19.Jun.2011, 01:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nema zaštićenih u borbi protiv korupcije

BEOGRAD - Preispitivanje zakonskog okvira za postojanje imuniteta članova parlamenta, ministara, sudija i tužilaca kako taj imunitet ne bi predstavljao zaštitu od krivičnog progona zbog koruptivnih dela jedna je od mera u borbi protiv korupcije na kojoj Vlada Srbije trenutno radi, a koja je i preporuka eksperata EU sa poslednjeg sastanka predstavnika državnih organa i evropskih partnera, otkriva u intervjuu za „Blic“ >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Slobodan Homen, državni sekretar Ministarstva pravde i koordinator Vlade Srbije.

Koja je najkonkretnija mera za sprečavanje pojedinačnih slučajeva korupcije?

- Ključno je ustanovljavanje mehanizma za obezbeđivanje jasne koordinacije među državnim organima koji se bave borbom protiv korupcije. To bi trebalo da obezbedi konstantno praćenje problema korupcije kako bi svi nadležni organi bili obavešteni u startu o mogućnosti pojave korupcije. Praktično, suština je u proaktivnim istragama gde se više neće čekati da se podnese krivična prijava, bilo MUP-u bilo tužilaštvu, već će državni organi biti dužni da sami obaveštavaju o svim sumnjivim transakcijama. Na primer, ukoliko Narodna banka Srbije izvrši

transakciju koja je na prvi pogled legalna, ali je reč o ofšor firmama, biće dužna da o njoj obavesti druge nadležne organe kako bi se utvrdilo da li tu ima i

Bez istrage o ovoj Vladi

EU je uputila pismo Vladi u kojem se traži obaveštenje dokle su stigli pojedini slučajevi prodaje i privatizacije za koje se sumnja da je reč o korupciji.

- To nije pitanje za mene, već za nadležna tužilaštva, ali razumem da se naši evropski partneri interesuju za pojedine slučajeve. Često su i upravo firme iz EU bile deo tih istraga, a Srbija mora da postane jedinstveni deo fronta borbe protiv korupcije zajedno sa zemljama EU. Ukoliko želimo da postanemo deo EU, moramo unapred da budemo svesni problema i da ih rešavamo, a ne da nam to neko nameće iz inostranstva. Ali istrage za koje se interesuje EU već se vode i nijedan korupcionaški slučaj ne odnosi se na postojeću Vladu, što je pokazatelj da je napravljen ozbiljan iskorak u borbi protiv korupcije.

elemenata korupcije. Novo je, međutim, da je Srbija napravila i korak dalje i redovno će o svim mogućim slučajevima korupcije izveštavati evropske partnere.

Koje su još preporuke eksperata EU?

- Ima ih nekoliko: proaktivan nastup tužilaštva i policije, preispitivanje zakonskog okvira za imunitet kod vršilaca javnih funkcija, ali i uvođenje softverskih rešenja koja bi pomogla u radu tužilaštvu i policiji. Ona bi trebalo da omoguće da policija i tužilaštvo u svakom trenutku mogu da prate šta rade nadležni organi, odnosno u kojoj su fazi konkretni slučajevi. Time bi se sprečila situacija da pojedinci ne budu krivično gonjeni zato što uživaju podršku ili zaštitu političkih stranaka ili državnih organa. To konkretno znači da je neophodno obezbediti elektronsku razmenu podataka i pristup bazama podataka svim nosiocima borbe protiv korupcije. Na taj način pojačava se i saradnja policije i tužilaštva, a bilo bi onemogućeno i da pojedini slučajevi završe u fioci.

Treba li menjati i određena zakonska rešenja?

- Borba protiv korupcije odvija se u dva pravca, preventivno i represivno. Preventivni put je važniji i podrazumeva donošenje zakona koji će sami po sebi onemogućiti korupciju. Dobar primer je usvajanje novog zakona o finansiranju političkih aktivnosti. Ali takva zakonska rešenja treba doneti i u drugim oblastima kojima preti korupcija, a to su javne nabavke i privatizacija. Neophodna nam je i nova strategija za borbu protiv korupcije i akcioni plan, i to će biti završeno do kraja godine. Ta strategija mora biti jedinstveno usaglašena i ona mora da izrodi konkretna rešenja koja će zaista smanjiti korupciju na najmanju moguću meru. A tu, pre svega, mislim na diskreciona ovlašćenja državnih organa - davanje saglasnosti, mišljenja, građevinskih dozvola... Jer, kada god neka oblast nije precizno uređena, ona je izvor korupcije.

Drugi deo borbe protiv korupcije je primena represivnih mera jer će uvek biti pojedinaca koji će se opredeliti da prekrše zakon. Međutim, prvenstveno mora da se napravi takav okvir da niko ne bude zaštićen u državi, bez obzira na funkciju ili količinu novca kojom raspolaže.

Povezane vesti: Homen: Ekspertska misija proverava odgovore na Upitnik Srpska Vlada četiri puta pokušala da prevari Brisel

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Homen: Nema zaštićenih u borbi protiv korupcije

Izvor: TvojPortal.com, 19.Jun.2011

/vesti online/ Državni sekretar u Ministarstvu pravde Slobodan Homen izjavio je da je preispitivanje zakonskog okvira za postojanje imuniteta članova parlamenta, ministara, sudija i tužilaca, kako taj imunitet ne bi predstavljao zaštitu od krivičnog progona zbog koruptivnih dela, jedna od mera u...

Nastavak na TvojPortal.com...

"Preispitivanje osnova za imunitet"

Izvor: B92, 19.Jun.2011

Beograd -- U Vladi Srbije se razmatra okvir imuniteta državnih funkcionera kako taj imunitet ne bi predstavljao zaštitu od krivičnog progona zbog koruptivnih dela...Državni sekretar u Ministarstvu pravde Slobodan Homen izjavio je da je to jedna od mera u borbi protiv korupcije...On je u intervjuu...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.