Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Maj.2009, 12:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavak rasprave o poljoprivrednim zakonima

BEOGRAD - Poslanici Skupština Srbije završili su danas raspravu o amandmanima na Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o reproduktivnom materijalu šumskog drveća, Predlogu zakona o stočarstvu i Predlogu zakona o dobrobiti životinja koji predviđa uvođenje evropskih standarda u brizi o životinjama.
Poslanici Srpske radikalne stranke (SRS) istakli su u toku rasprave u pojedinostima na Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o reproduktivnom materijalu šumskog drveća da predložene >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << izmene ne doprinose poboljšanju osnovnog zakona.
Radikali su ocenili i da je nabavka kvalitetnog materijala za reprodukciju veoma značajna za rast i obnovu šuma u Srbiji, da taj proces mora pratiti odgovarajuća dokumentacija, kao i da bi posledice nekvalitetnog rasada mogle biti katastrofalne.
Poslanike radikala je zanimalo i kada će JP "Srbija šume", manastiru Ravanica vratiti šume koje mu pripadaju.
Poslanike Demokratske stranke Srbije (DSS) zanimalo je kada će inspekcija utvrditi ko je posekao omorike u mestima Plandište i Bavanište i kolika je šteta , na šta je ministar poljoprivrede Saša Dragin rekao da "često neodgovorni vlasnici firmi ili predsednici opština poseku izvesan broj drveća" ističući da će novim zakonom to biti onemogućeno.
Tokom rasprave poslanik radikala Milorad Buha je upitao ministra Dragina na koji način će da spreči diskriminatorske mere koje Hrvatska sprovodi prema proteranom srpskom stanovništvu.
Buha je objasnio da se te diskriminatorske mere sprovode kroz hrvatski zakon o poljoprivrednom zemljištu, za koji je rekao da je rađen "isključivo za proterane Srbe", a da se manifestuje kroz novčane kazne za one koji ne obrađuju zemljište i ne preduzimaju agrotehničke mere.
"To je kršenje međunarodnog prava, sporazuma između dve države. Srpski organi ne preduzimaju ništa da se takve mere spreče, a kada se zemljište izuzme i da u zakup, može se reći da je Srbin koji je vlasnik izgubio pravo na to zemljište", zaključio je Buha.
Radikali su naveli da je Predlogom zakona o stočarstvu, koji predviđa formiranje matične evidencije domaćih životinja, neophodno zaštiti domaće rase, a ne uvoziti strane koje su lošije.
Poslanici radikala su zamerili i što se ovim zakonskim predlogom, kad se radi o uzgaju svinja veliki proizvođači u odnosu na mali koji su najbrojniji, stavljaju u povlašćen položaj i tražili da se iz Predloga izbace "strani termini".
Poslanici Srpske radikalne stranke su istakli tokom rasprave o Predlocu zakona o dobrobiti životinja da je važno da Srbija ima ovakav zakon, ali da je važnije da se građanima Srbije obezbede ljudska prava koja im pripadaju po evropskim standardima, a tek onda da se ide na primenu evropskih standarda o dobrobiti životinja u Srbiji.
Radikali su ocenili i da će posle usvajanja ovog zakona životinje u Srbiji imati više prava nego ljudi.
Poslanik Demokratske stranke Srbije (DSS) Donka Banović rekla je da je u Predlogu navedeno da obuku životinja može da vrši pravno lice i preduzetnik koji je upisan u registar ako ispunjavaju uslove.
Ona je precizirala da je pored toga uslovi i da je najmanje jedno lice obučeno za dobrobit životinja, istakavši da se u predlog uvrsti i član kojim je predviđeno postojanje lica koje je obučeno za obuku životinja.
"Dobrobit životinja i obuka životinja nije isto i lice za dobrobit i obuku nije isto", rekla je Banović.
Parlament je rad nastavio raspravom u pojedinostima na predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Skupština nastavila raspravu o poljoprivrednim zakonima

Izvor: EMportal, 27.Maj.2009

Skupština Srbije nastavila je razmatranje amandmana na više predloženih zakona iz oblasti poljoprivrede.

Nastavak na EMportal...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.