Izvor: Politika, 01.Apr.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najspornije pitanje – finansiranja Vojvodine

IV Vojvodine uputio 15 amandmana na vladin nacrt zakona o nadležnostima, za SVM to je dovoljno, LSV ima dodatni zahtev

Pokrajinsko Izvršno veće uputilo je Vladi Srbije petnaestak primedbi na Nacrt zakona o utvrđivanju nadležnosti APV, koji je pre nedelju dana uručen predsedniku IV Vojvodine Bojanu Pajtiću, potvrdio je za „Politiku” šef poslaničke grupe Za evropsku Vojvodinu Dragoslav Petrović. Prema njegovim rečima, neke od njih su samo tehničke i odnose >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << se na neke propuste formalne prirode, ali ima i suštinskih.

– Smatramo, recimo, da treba jasno definisati član 88 Nacrta zakona koji se odnosi na preduzimanje svih mera uključujući i obezbeđivanje finansijskih sredstava za preuzimanje novih nadležnosti Vojvodine i to tako da se jasno razgraniči šta su obaveze republike, a šta pokrajine – kaže Petrović.

On dodaje da pokrajina ne odustaje od toga da ima svoj zavod za statistiku.

– U primedbama smo ukazali i na to da pitanje osnivanja razvojne banke treba svesti pod malo slovo „r”, odnosno da treba ostaviti prostor da vidimo na koji način bismo to uredili. Postoji još nekoliko primedbi, ali mislim da smo na dobrom putu ka usvajanju konačnog predloga zakona – ističe Petrović.

Kako „Politika” saznaje, u dokumentu koji je upućen premijeru Mirku Cvetkoviću i ministrima iz vladine Radne grupe, na ukupno četiri strane nalaze se primedbe iz oblasti: prosvete, kulture, zaštite životne sredine, poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, privrede, javnog informisanja i energetike.

Dragoslav Petrović kaže da su članovi veća, u kome su predstavnici DS-a, SVM-a, G17 plus, LSV-a i SPS-a, zaključili da je Nacrt zakona u velikoj meri ispoštovao prethodni dogovor na relaciji Banovina–Nemanjina.

Na pitanje da li primedbe koje su ocenjene kao suštinske mogu dovesti i do suštinskih izmena Predloga statuta pokrajine, Petrović kaže:

– Suština je da je zadržan duh i ona ideja koju smo imali i prilikom donošenja statuta i tokom zajedničkog rada na nacrtu ovog zakona. Postoji još nekoliko primedbi, ali mislim da smo na dobrom putu ka usvajanju konačnog predloga zakona.

Portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandra Jerkov kaže, međutim, da izmene koje je tražilo pokrajinsko veće za tu stranku nisu dovoljne, jer su one tehničke, a ne suštinske.

„Zakon pre svega mora da definiše koja su to pitanja od pokrajinskog značaja, jer se samo ta pitanja mogu smatrati izvornim nadležnostima pokrajine. U protivnom, sve nadležnosti su poverene, a to onda znači da ih onim zakonom možemo dobiti, a da nam ih drugi zakon oduzme”, objašnjava Jerkov.

Za LSV nije prihvatljivo ni to što nema garancija da će za poverene nadležnosti biti obezbeđen novac iz republičkog budžeta, kao i to što zakon ne definiše imovinu pokrajine, a bez imovine i prihoda nema stvarne autonomije. Aleksandra Jerkov, ipak, dodaje bi i ta stranka mogla u Skupštini Srbije da podrži ovaj zakon ukoliko u njega bude dodata odredba kojom se definišu pitanja od pokrajinskog značaja.

Poslanik Saveza Vojvođanskih Mađara u Skupštini Srbije Balint Pastor kaže da će ta stranka podržati zakon o utvrđivanju nadležnosti ukoliko Vlada Srbije prihvati sugestije Izvršnog veća Vojvodine. Povodom zahteve „ligaša” Pastor objašnjava da jeste problem kada svaki put kad se donosi neki zakon morate da strepite da će ograničiti neku od nadležnosti Vojvodine i da bi zaista trebalo smanjiti broj odredaba u kojima se kaže da će se nešto naknadno regulisati drugim zakonom.

– Kad je reč o imovini i prihodima, znam da je zakon o javnoj svojini već duže vreme na javnoj raspravi i da vlada može za dve nedelje da ga uputi u skupštinsku proceduru, tako da bi on mogao da bude usvojen u isto vreme sa statutom pokrajine i zakonom o nadležnostima, čime bi se ovaj problem rešio – dodaje Pastor.

G. Novaković - A. Popović

------------------------------------------

Suštinski član

Dragoslav Petrović ukazuje na to da se u tvrdnjama o navodnom „zakidanju nadležnosti” zaboravlja na, po njemu, suštinski član dva Nacrta zakona. U njemu se navodi da „AP Vojvodina, u skladu sa Ustavom Republike Srbije i Statutom AP Vojvodine, uređuje nadležnost, izbor organizacija i rad organa i službi koje osniva”.

[objavljeno: 02/04/2009]

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Koaliciona (ne)slaganja oko nadležnosti pokrajine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Apr.2009

NOVI SAD - Izvršno veće uputilo je oko 15-tak primedaba na Nacrt zakona o utvrđivanju nadležnosti Autonomne Pokrajine Vojvodine, koji je pre nedelju dana uručen predsedniku Izvršnog veća Bojanu Pajtiću, potvrđeno je Radio-televiziji Vojvodine...Iako u pokrajinskoj administraciji tvrde da je...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Oko 15 primedbi na nadležnosti

Izvor: Radio 021, 02.Apr.2009, 13:37

Izvršno veće uputilo je Vladi Srbije petnaestak primedbi na Nacrt zakona o utvrđivanju nadležnosti Vojvodine, kaže šef poslaničke grupe "Za evropsku Vojvodinu" Dragoslav Petrović. Prema njegovim rečima, neke od njih su samo tehničke i odnose se na propuste formalne prirode, ali ima i suštinskih.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.