Mustafa Akindži lider turskog dela podeljenog Kipr

Izvor: Akter, 27.Apr.2015, 09:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mustafa Akindži lider turskog dela podeljenog Kipr

Smatra se da umereni Mustafa Akindži može da pogura napred pregovore o ujedinjenju sa južnim delom ostrva. U tim razgovorima trenutno nema nikakvih pomaka

Mustafa Akindži, umereni političar sa severnog, turskog dela etnički podeljenog Kipra, pobedio je danas na tamošnjim predsedničkim izborima, pokazuju

preliminarni zvanični podaci.

Akindži, politički veteran koji je više puta pružao ruku kiparskim Grcima, lako je porazio svog rivala, Derviša >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << Eroglua, koji je predstavnik politike tvrde linije.

Prema prvim podacima sa birališta, Akindži je osvojio 60,38 odsto glasova onih koji su izašli na izbore, a izlaznost je bila nešto veća od 64 odsto onih koji imaju pravo da glasaju.

Smatra se da umereni Akindži može da pogura napred pregovore o ujedinjenju sa južnim delom ostrva. U tim razgovorima trenutno nema nikakvih pomaka.

Akindži je pobedio Derviš Eroglua, koji je pet godina bio prvi čovek kiparskih Turaka, iskoristivši telas nezadovoljstva njegovom vladavinom.

Eroglu, sa druge strane, nije uspeo da okupi dovoljno desničarski orijentisanih glasača kako bi zadržao funkciju.

Kipar je podeljen od 1974. godine nakon što je Turska okupirala severni deo ostrva, što se dogodilo ubrzo pošto su u Nikoziji, uz pomoć puča, na vlast došli pobornici ujedinjenja sa Grčkom.

Turska je jedina zemlja koja priznaje "Tursku republiku Severni Kipar" i tamo drži oko 30.000 vojnika.

Južni, grčki deo je međunarodno priznat i deo je Evropske unije.

Eroglu je čestitao Akindžiju na pobedi i poželeo mu uspeh.

Akindži je 14 godina bio gradonačelnik severnog dela podeljene Nikozije, i tada je sarađivao sa gradonačelnikom južnog dela u vezi sa arhitektonskim planom budućeg ujedinjenog grada.

Nastavak na Akter...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.