Mrki medved vraćen u prirodno stanište

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Okt.2015, 16:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mrki medved vraćen u prirodno stanište

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine – Grupa za sprovođenje CITES konvencije, u saradnji sa Biološkim Fakultetom Univerziteta u Beogradu, stručnjacima za mrke medvede, specijalizovanim rehabilitacionim centrom za siročiće divljih mrkih medveda u Rumuniji (Association for Conserving Natural Values - ACNV) i međunarodnom nevladinom organizacijom Četiri Šape danas je transportovala iz Rumunije i pustila nazad u prirodu na području Istočnog Mojstira jednog mrkog medveda >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << (Ursus arctos).

Mladi mužjak mrkog medveda vraćen je nazad u prirodu nakon više od godinu dana rehabilitacije u specijalizovanom centru u oblasti Harghita u Rumuniji, pod nadzorom rumunskog biologa Leonarda Bereckog.

Podsetimo, policija iz Tutina pronašla je u selu Čulije u nezakonitom posedu fizičkog lica, mladog mužjaka mrkog medveda kao i dve mlade ženke iz istog legla.

Nakon oduzimanja i privremenog zbrinjavanja od strane šumarskog inspektora iz Tutina, tri mečeta su zbrinuta radi profesionalne nege u Zoološki vrt Palić.

Radi omogućavanja posebnog vida rehabilitacije i vraćanja nazad u prirodnu sredinu, tri mečeta su u maju mesecu transportovana u specijalizovan centar za rehabilitaciju siročića mladih mrkih medveda u Rumuniji, gde su bili u ograđenom prostoru u divljini, izolovani od ljudi, ali pod nadzorom rumunskog biologa.

Nakon što je doneta stručna procena da je jedinka spremna za vraćanje nazad u prirodu, počelo sa sa realizacijom ove aktivnosti.

Mrki medved je strogo zaštićena vrste na teritoriji Republike Srbije, i zaštićena je međunarodnim ugovorima poput Konvencije o međunarodnom prometu ugroženim vrstama divlje faune i flore (CITES).

Lov je strogo zabranjen i predviđene su sankcije od 1,000,000 dinara po primerku (uključujući i onesposobljavanje opstanka u prirodi u slučaju mladunaca stradale mečke) kao i zatvorska kazna do pet godina u skladu sa odredbama Krivičnog zakonika.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tutin: Mrki medved vraćen u prirodno stanište

Izvor: B92, 28.Okt.2015

Mladi mužjak mrkog medveda danas je vraćen u prirodno stanište na području Istočnog Mojstira, u opštini Tutin, nakon više od godinu dana rehabilitacije u specijalizovanom centru u oblasti Hargita u Rumuniji, pod nadzorom rumunskog biologa Leonarda Bereckog...Foto: Valerie / Flickr.com..U Ministarstvu...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.