Izvor: Blic, 02.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moskva zainteresovana za duži mandat UN na Kosovu

Rusiju je zainteresovala varijanta proglašavanja Kosova i Metohije teritorijom pod mandatom UN na duži rok, piše danas ruski dnevnik "Vremja novostej" pozivajući se na izvore iz administracije ruskog predsednika Vladimira Putina.

Kremlj "se sa interesovanjem odnosi prema varijanti proglašenja Kosova teritorijom pod mandatom UN na duži rok", jer bi "takav scenario omogućio da se izbegne nepotrebna žurba u rešavanju pitanja statusa, smanji napetost u odnosima Srba i Albanaca >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i započne sa rešavanjem aktuelnih problema Pokrajine sa privlačenjem međunarodnih investicija", piše taj dnevnik. "Vremja novostej" navode da je "uočeno pomeranje i u poziciji SAD", i da su "prema izjavama dobijenim od kosovskih Albanaca", u Prištini "zabrinuti zbog informacije" da Bela kuća, izgleda, razmatra mogućnost da se "zamrzne sadašnji status Kosova do 2020. godine".

Prema rečima izvora ruskog dnevnika "SAD biraju između dve varijante: ili će zajedno sa nekoliko drugih zemalja priznati nezavisnost Kosova ili odustati od te ideje za nekoliko narednih godina, s tim da se ne zaoštrava situacija u regionu i za to vreme ojača kosovska privreda" uz pomoć investicija. Stejt department računa da u 2020. godini bude održan referendum o statusu čiji rezltati će biti međunarodno priznati , piše ruski dnevnik.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.