Milanović: Više nećemo primati političke optužnice

Izvor: Blic, 03.Jun.2015, 11:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Milanović: Više nećemo primati "političke optužnice"

Premijer Zoran Milanović upozorava da Hrvatska više neće primati "političke optužnice" za ratne zločine i poručuje susednim državama da gledaju svoj posao, a Hrvatska će gledati svoj.

Vlada Hrvatske donela je Zaključak o saradnji sa BiH o pružanju pravne pomoći u kaznenim stvarima, kojim odbacuje navode pravosudnih tela iz BiH da je hrvatska vojska sudelovala u "udruženom zločinačkom poduhvatu" tokom rata na području bivše SFRJ.

Hrvatska, kako je rečeno, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ne sme dopustiti akte koji su protiv njenih nacionalnih interesa.

"Pravosudna tela BiH upućuju akte koji vređaju pravni poredak, ne proizlaze iz međunarodnih sporazuma i iskrivljuju sliku ratnih događanja u BiH" - navodi hrvatski ministar pravosuđa Orsat Miljenić.

Vlada je upozorila da iz BiH dolaze pravni akti koji terete hrvatske građane kao aktere u postupcima koji se u BiH vode zbog ratnih zločina i drugih teških povreda humanitarnog prava.

Vlada Hrvatske zaključuje da svi počinioci raznih zločina na području bivše SFRJ treba da budu kažnjeni, ali će se suprotstaviti svakom pokušaju da se kroz politizaciju sudskih postupaka u drugim državama diskvalifikuju institucije Republike Hrvatske.

Vlada je zadužila Ministarstvo pravosuđa da prilikom postupanja po molbama pravosudnih tela BiH pazi na "bitne državne interese Hrvatske", te da, kad to smatra nužnim, odbije da postupi po takvim molbama.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Milanović: Nećemo primati političke optužnice iz BiH

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 03.Jun.2015

Zaključkom o suradnji s Bosnom i Hercegovinom kod pružanja pravne pomoći u kaznenim postupcima, hrvatska vlada je u srijedu na sjednici u potpunosti odbacila navode i izrazila zabrinutost sadržajem pojedinih pravosudnih akata koje je Hrvatskoj uputila BiH poručujući da političke optužnice neće...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.