Loš zakon gurali DS i SPS, korist imaju  svi

Izvor: Blic, 06.Apr.2011, 13:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Loš zakon gurali DS i SPS, korist imaju svi

BEOGRAD - Pisanje i usvajanje zakona u Srbiji često prati politička trgovina, međutim, zakon o narodnim poslanicima mogao bi da prevaziđe sve dosadašnje zakulisne radnje.

Prema saznanjima "Blica”, najviše uticaja na unošenje spornih odredbi u Predlog zakona imala je Demokratska stranka, ali je sa izmenama bio upoznat i SPS. Deo članova Radne grupe koji je trebalo da učestvuju u izradi zakona nije znao ni sadržaj radne verzije zakona, niti da je on prosleđen Venecijanskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << komisiji, već su to saznali putem interneta.

Zakon o narodnim poslanicima spada u grupu takozvanih evropskih zakona i njegovo usvajanje jedan je od uslova za dobijanje statusa kandidata. Znači, spada u prioritetne zakone koji moraju biti usvojeni do juna. Venecijanska komisija ga je oštro kritikovala i navela da sadrži odredbe koje su u suprotnosti sa demokratskim načelima i evropskim standardima.

Manje je kritikovan deo zakona oko blanko ostavki jer je za njihovo potpuno brisanje iz zakonodavstva potrebna izmena Ustava što sada nije moguće, ali je zato Venecijanska komisija uputila oštre kritike na deo koji se odnosi na izborne liste.

Umesto da poslaničke mandate dobiju kandidati sa unapred utvrđene liste u skladu sa glasovima građana, u Predlogu zakona stoji nedemokratska odredba prema kojoj pola kandidata (poslanika) bira stranka, a druga polovina ulazi u parlament po redosledu sa izborne liste. Ovim su se pokušale na mala vrata progurati odredbe koje odgovaraju strankama.

Članovi Radne grupe

Predsednica Radne grupe za izradu izmena Zakona o izboru narodnih poslanika je Nada Kolundžija, šefice poslaničke grupe "Za evropsku Srbiju”, a ostali članovi su Željko Ivanji (URS), Branko Ruzić (SPS), Bojan Đurić (LDP), Miroslav Petković (DSS), Balint Pastor (grupa manjina), Tomislav Nikolić (SNS), Velimir Ilić (NS), Đuro Perić, poslanik PUPS-a, i Vjerica Radeta, poslanica SRS.

Prema saznanjima "Blica”, održan je samo jedan sastanak Radne grupe, koja je trebalo da izradi zakon. Kako kaže jedan od članova, sastanak je trajao najviše 45 minuta i na njemu nije ništa dogovoreno.

- Bili su predstavnici i vladajućih stranaka, ali i opozicije. Niko nije imao neke posebne zamerke, međutim, nisam mogao da pretpostavim da će to biti i jedini sastanak. Ono što je tačno jeste činjenica da Radna grupa ne samo što ga nije pisala već veći deo ne zna ni koje su izmene i dopune zakona - kaže "Blicov” sagovornik.

"Blic” je kontaktirao nekoliko članova Radne grupe, koji su zamolili da im ne pominjemo imena, međutim, niko od njih nije znao ni da je predlog zakona u jednom trenutku prosleđen Venecijanskoj komisiji na razmatranje.

U Radnoj grupi kažu: „Nije nam palo na pamet da mogu da pošalju zakon bez konsultacija.” Međutim, ni svi članovi Radne grupe ne znaju za dogovor postignut na nivou parlamentarne većine. Problem je, međutim, što je i ovaj dogovor potom izigran.

- Imali smo sastanak u kabinetu kod predsednice parlamenta i to je bilo pre oko mesec, mesec i po. Tada je dogovoreno da ćemo ići pred Venecijansku komisiju samo sa odredbama oko blanko ostavki i da predsednica to predloži. Niko nije pominjao da šaljemo na mišljenje odredbe o izbornim listama, a kamoli da će ovako izgledati. Međutim, celu stvar je gurao najviše DS, a predsednica Skupštine to ne bi poslala bez odobrenja iz Krunske. U vladajućoj koaliciji nije bilo valjane konsultacije oko ovog zakona - tvrdi dobro upućeni sagovornik "Blica” iz parlamenta.

Prema našim saznanjima, za odredbe koje su unete u zakon iz Skupštine je u jednom trenutku neformalno konsultovano i Ministarstvo za državnu i lokalnu samoupravu koje je predlagač zakona.

Kako saznajemo, iz Vlade je parlamentu sugerisano da "takve odredbe ne piju vodu”.

- Već u unutrašnjem pravu imamo odluku Ustavnog suda koja se odnosi na lokalne izbore, ali to važi i za republički nivo, po kojoj mandat pripada odborniku, a izbor vrši građanin, a ne podnosilac liste, odnosno stranka. Nije jasno zašto je ipak poslat takav predlog koji je „pao" pred Ustavnim sudom i za koji je unapred moglo da se pretpostavi da neće proći pred Venecijanskom komisijom. Pa već u domaćem pravu imamo precizno obrazloženo negativno mišljenje o takvim odredbama i ovaj zakon pao bi i pred Ustavnim sudom - kaže sagovornik "Blica” iz Vlade.

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić rekao je juče da veruje da će državni organi u narednih deset nedelja uspeti da usvoje izmene zakona i sprovedu neophodne reforme koje će omogućiti da Evropska komisija dodeli Srbiji status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

Predsednica Radne grupe za izradu zakona o izboru narodnih poslanika Nada Kolundžija rekla je juče da će odredbe biti izmenjene u skladu sa sugestijama Venecijanske komisije.

Povezane vesti: Stranke ponovo hoće da prevare građane

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Aligrudić: Članovi radne grupe nisu ni videli tekst

Izvor: S media, 06.Apr.2011

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Srbije (DS S) Miloš Aligrudić izjavio je da članovi Radne grupe zadužene za izmenu Zakona o izboru narodnih poslanika nisu ni videli tekst izmena koji je poslat Venecijanskoj komisiji. ..Aligrudić je povodom izveštaja Venecijanske komisije o nacrtu izmena...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.