Izvor: Blic, 05.Nov.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Labusov plan za Kosovo i Metohiju

Labusov plan za Kosovo i Metohiju

Večerašnji sastanak državnog vrha o Kosovu i Metohiji, koji je sazvao premijer Vojislav Koštunica, po svemu sudeći neće rezultirati toliko potrebnim konsenzusom o rešenju problema u pokrajini. Predsednik Srbije Boris Tadić tom sastanku neće ni prisustvovati jer, kako je juče rekao, njegove nadležnosti su 'sasvim drugačije'.

Prema saznanjima 'Blica', potpredsednik Vlade Miroljub Labus predložiće na sastanku da Srbija od >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << međunarodne zajednice zatraži sazivanje međunarodne konferencije na kojoj bi se odlučivalo o statusu Kosova i Metohije.

Na toj konferenciji Srbija bi izašla sa planom koji nudi autonoman status pokrajine u okviru Srbije u skladu sa najboljim tradicijama i standardima Evropske unije. U taj plan se uklapa plan Vlade Srbije o Kosovu i Metohiji. Prema Labusovoj inicijativi, trebalo bi da se uradi predlog ustavnog okvira o autonomiji pokrajine koji bi trebalo da bude usaglašen u zemlji do maja 2005. godine. Iza njega bi trebalo da stanu sve stranke u Srbiji, nakon čega bi bio ponuđen Albancima i međunarodnoj zajednici da ga u narednih šest meseci prouče i da se o njemu izjasne na međunarodnoj konferenciji. Labus će predložiti da ta konferencija bude održana krajem novembra 2005. godine u Beču i da traje pet nedelja. Sagovornik 'Blica' kaže da je Labus dobio signale iz međunarodne zajednice da bi ona mogla pristati na sazivanje takve konferencije. On dodaje da nam je poručeno da takva konferencija ne može da uspe ukoliko Srbija ne bude imala jedinstven stav.

Labus će predložiti i drugu opciju za slučaj da Albanci odbiju ovaj predlog ili međunarodna zajednica kaže da je on neizvodljiv, a to je da sadašnja podela Kosova dobije institucionalni izraz u dva kantona.

Jedan bi bio albanski, a drugi srpski, sastavljen iz dva dela koji bi se naslanjali na Srbiju. Ovo podrazumeva duži prelazni period u kome bi bili ispunjeni standardi. Manastiri na teritoriji albanskog kantona dobili bi eksteritorijalnost. Ovaj proces zahtevao bi da Srbija postane član 'Partnerstva za mir' i NATO pošto se predviđa ulazak srpske vojske u srpski kanton, kao i dugoročno prisustvo NATO snaga u oba entiteta. Prema ovom predlogu, albanska strana bi se obavezala da neće podsticati nemire među Albancima u srpskom entitetu, kao i da neće imati posebna potraživanja prema Srbiji, a Srbija bi ili dobila prava nad održivim brojem objekata i nekretnina u albanskom entitetu ili bi albanski entitet sam otplaćivao međunarodne dugove koje sada mi otplaćujemo.

Tadić će u vreme sastanka biti u poseti našim jedinicama u Kopnenoj zoni bezbednosti na jugu Srbije. Na sastanak su, osim Tadića i Labusa, pozvani i Predrag Marković, Vuk Drašković, Nebojša Čović i šefovi poslaničkih grupa. Najviši državni zvaničnici razgovarali su juče u Beogradu sa šefom Unmika Sorenom Jesenom Petersenom.

D. Vukelić - Lj. Begenišić

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.