Kušner položio venac na grob Zorana Đinđića

Izvor: Blic, 01.Mar.2010, 12:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kušner položio venac na grob Zorana Đinđića

Savet ministara EU neće pre juna razmatrati srpsku kandidaturu, a od Beograda se očekuje da do tada otpočne dijalog sa Kosovom o rešavanju konkretnih problema. Ovakva poruka iz Francuske preneta je juče nezvaničnim kanalima Beogradu, dok je Bernar Kušner, ministar spoljnih poslova Francuske, u susretu sa zvaničnicima javno poručio da se od Srbije traži „kompromis za Kosovo”. Francuska ne smatra da su pristupanje Srbije EU i rešavanje problema Kosova odvojeni procesi: Kušner >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i Jeremić

Francuska ne smatra da su pristupanje Srbije EU i rešavanje problema Kosova dva odvojena procesa, na čemu insistiraju srpski zvaničnici i na čemu se temelji veliki deo diplomatske ofanzive Srbije. I mada Kušner juče nije to javno podrobno izlagao, upućeni su tu značajnu poruku mogli da čuju i u njegovom javnom obraćanju. Ministar spoljnih poslova Francuske preneo je tokom jučerašnje zvanične posete podršku Francuske za evropske integracije Srbije i ponovio već poznati stav da se „Srbiji ne postavlja uslov da prizna Kosovo za ulazak u EU, ali da je neophodno da se paralelno ide evropskim putem i nađe kompromis za Kosovo. Mi radimo na kompromisu i Francuska će biti uz vas”, rekao je Kušner novinarima nakon razgovora sa ministrom spoljnih poslova Srbije Vukom Jeremićem.

Zahtevi da Beograd počne da rešava probleme u dijalogu sa predstavnicima Kosova nisu novi, ali do sada nisu bili oročeni i svakako razgovori o kandidaturi Srbije nisu bili uslovljeni početkom rešavanja konkretnih problema. Međutim, juče je nezvanična francuska poruka glasila: „Nema smisla počinjati razgovore o kandidaturi bez uspostavljanja dijaloga između Beograda i Prištine”. Izvori „Blica” iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije rekli su da Kušner nije u razgovorima sa zvaničnicima u Beogradu preneo ovakvu poruku uslovljavanja. Na pitanje šta EU očekuje od Beograda i koje probleme treba da počne da rešava direktno sa Prištinom, izvori u delegaciji EU u Beogradu su precizirali da je reč o stvarima „koji treba da olakšaju svakodnevni život, bezbednost i poslovanje na Kosovu”.

- Od Srbije se pre svega traži da nastavi učešće u međunarodnim forumima u kojima učestvuju predstavnici EU i zemlje regiona, uključujući i predstavnike Kosova, kao i da, prihvatajući stanje na terenu, rešava probleme iz domena pravosuđa, carina, fiskalnog sistema, bankarskih sistema i slično - rečeno je „Blicu” nezvanično u delegaciji EU u Beogradu.

Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić je nakon razgovora sa Kušnerom ocenio da su, „i pored toga što postoje očigledne razlike”, pronađeni „modaliteti za razgovore o budućnosti” kad je u pitanju situacija u regionu, pre svega pitanje Kosova.

- Želimo da radimo sa Francuskom, Evropom, međunarodnom zajednicom na nalaženju kompromisnog rešenja koje će omogućiti dugotrajni mir i stabilnost i ubrzanje procesa evropske integracije za ceo zapadani Balkan - istakao je Jeremić.

Šef francuske diplomatije razgovarao je juče i sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, potpredsednikom Vlade Srbije za evropske integracije Božidarom Đelićem, a položio je i venac na grob ubijenog premijera Srbije Zorana Đinđića, u pratnji Ružice Đinđić i francuskog ambasadora Žan-Fransoa Terala.

„Nezavisnost Kosova se ne dovodi u pitanje”

- Na Kosovu nema potpunog pomirenja dok ne uđe u EU, niti će Evropa biti mirna bez Kosova. Ne znam sat i datum, ali znam da će jednog dana Kosovo i Srbija kao dve susedne, nezavisne države ući u Evropu. Nezavisnost Kosova se ne dovodi u pitanje - poručio je, između ostalog, Bernar Kušner, obraćajući se poslanicima u Skupštini Kosova u Prištini, gde je otputovao nakon posete Beogradu.

N. Z.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kušner u Beogradu, pa u Prištini

Izvor: Politika, 01.Mar.2010

BEOGRAD – Ministar spoljnih poslova Bernar Kušner, koji boravi u poseti Beogradu, položio je danas na Novom groblju venac na grob ubijenog srpskog premijera Zorana Đinđića. Polaganju venca prisustvovala je i Ružica Đinđić. Šef francuske diplomatije uputio se potom u zgradu Predsedništva,...

Nastavak na Politika...

Kušner u Beogradu, posjetio Đinđićev grob

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 01.Mar.2010

Ministar spoljnih poslova Francuske Bernard Kušner položio je vijenac na grob ubijenog premijera Srbije Zorana Đinđića u Aleji velikana na Novog groblju. Kušner je na Đinđićev grob bio u pratnji supruge ubijenog premijera Ružice Đinđić i španskog ambasadora Injasio de Palasia Espanje....

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Kušner položio venac na grob Zorana Đinđića

Izvor: Glas javnosti, 01.Mar.2010

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Francuske Bernard Kušner položio je danas venac na grob ubijenog premijera Srbije Zorana Đinđića u Aleji velikana na Novog groblju...Kušner je položio venac na Đinđićev grob u pratnji supruge ubijenog premijera Ružice Đinđić i francuskog ambasadora Žan-Fransoa...

Nastavak na Glas javnosti...

Kušner položio venac na grob Zorana Đinđića

Izvor: NaDlanu.com, 01.Mar.2010

BEOGRAD, 1. marta 2010. (Beta) - Ministar spoljnih poslova Francuske Bernard Kušner položio je u ponedeljak venac na grob ubijenog premijera Srbije Zorana Đinđića u Aleji velikana na Novog groblju. Kušner je položio venac na Đinđićev grob u pratnji supruge ubijenog premijera Ružice Đinđić...

Nastavak na NaDlanu.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.