Krize rešavati kroz međunarodno pravo

Izvor: Blic, Beta, Tanjug, 08.Jul.2009, 09:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krize rešavati kroz međunarodno pravo

Palestinski predsednik Mahmud Abas i predsednik Srbije Boris Tadić izjavili su juče u Beogradu da se samo pregovorima može doći do mirnog, konačnog rešenja krize na Bliskom istoku i drugim kriznim područjima.

Abas je posle sastanka sa Tadićem izrazio nadu da Srbija može da doprinese rešavanju bliskoistočnog konflikta i podsetio na tradicionalno višedecenijsko prijateljstvo palestinskog i srpskog naroda.

- Želimo da sve naše probleme rešimo zajednički kroz >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << poštovanje međunarodnog prava. Težimo miru kroz pregovore poštujući međunarodne norme, a nametnuta rešenja su neprihvatljiva za nas - rekao je Abas i dodao da su Palestinci i Srbi decenijama imali dobre odnose. On je naglasio da je palestinski narod odlučan da dođe do mira sa Izraelom kroz pregovore.

Predsednik Tadić je kazao da je stav Srbije da je rešavanje palestinskog pitanja najvažnije za stabilnost na Bliskom istoku.

- Srbija snažno podržava stav međunarodne zajednice da nakon završetka pregovora dve susedne države, Izrael i Palestina, treba da žive u miru i najbliže sarađuju po svim pitanjima", rekao je Tadić. On je naglasio da će Srbija uvek, u okviru svojih mogućnosti, pružati podršku mirovnom procesu jer se samo dijalogom može doći do konačnog mira. On je posebno istakao ulogu Abasa, kao umerenog lidera palestinskog naroda.

Palestinska i srpska strana svoje aktivnosti zasnivaju na poštovanju rezolucija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i međunarodnog prava, rekao je Tadić i dodao da se Srbija za svoja prava bori legitimnim pravnim sredstvima, poštujući međunarodno pravo.

- Visoko cenimo stav Palestine da poštuje suverenitet i integritet Srbije. Kosovo nije versko nego isključivo političko pitanje, koje se trenutno razmatra pred Međunarodnim sudom pravde - rekao je Tadić.

Predsednik Srbije je dodao da je sa palestinskim predsednikom razgovarao o daljem jačanju i unapređenju ekonomskih, kulturnih i političkih veza, kao i o mogućnosti da se jednom broju palestinskih studenata ponovo dodeli stipendija za studije u Srbiji kao što je to bilo ranije.

Srbija i nesvrstani

Palestinski predsednik Mahmud Abas založio se za dalje unapređenje bilateralnih odnosa sa Srbijom. On je izrazio nadu da će Srbija, kao zemlja osnivač Pokreta nesvrstanih, učestvovati na Samitu 2011. godine kada će se obeležiti 50. godišnjica tog pokreta.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mahmud Abas sutra u Beogradu

Izvor: RTV Pink, 06.Jul.2009, 13:15

. . . Predsednik Srbije Boris Tadić sastaće se u utorak, 7. jula, u Palati Srbija , sa predsednikom Države Palestine Mahmudom Abasom, saopštila je Pres služba predsednika Republike. .

Nastavak na RTV Pink...

Mahmud Abas sutra u Beogradu

Izvor: EMportal, 06.Jul.2009

Predsednik Palestine Mahmud Abas dolazi sutra u Beograd, gde će razgovarati s predsednikom Srbije Borisom Tadićem i drugim državnim zvaničnicima.

Nastavak na EMportal...

Abas danas u poseti Srbiji

Izvor: NaDlanu.com, 07.Jul.2009, 11:08

BEOGRAD, 7. jula 2009. (Beta) - Predsednik Palestinske samouprave Mahmud Abas stiže danas u posetu Beogradu, na poziv predsednika Srbije Borisa Tadića. To je prva zvanična poseta na najvišem nivou posle 20 godina, a njen cilj je da se osveže tradicionalno prijateljske veze između Palestinaca...

Nastavak na NaDlanu.com...

Za mirno rešavanje sukoba

Izvor: Kurir, 08.Jul.2009

BEOGRAD - Mahmud Abas prvi je palestinski političar koji je posetio Srbiju u poslednjih 20 godina. On je juče, posle sastanka s predsednikom Srbije Borisom Tadićem, rekao da se Palestina zalaže da se sukobi, poput onih na Kosovu i Bliskom istoku, rešavaju pregovorima, a ne nametnutim rešenjima....

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.