Kostreš: Traktori sutra ipak ulaze u Beograd

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Nov.2015, 13:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kostreš: Traktori sutra ipak ulaze u Beograd

Generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Bojan Kostreš potvrdio je večeras da će sutra u "pet do 12" u Beogradu biti održana protestna vožnja traktora i da je Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) dozvolilo određenom broju traktora da uđu u Beograd, dođu do Skupštine Srbije i predaju zahteve za povlačenje Predloga zakona o izmenama i dopunama poljoprivrednog zemljišta iz skupštinske procedure.

Kostreš je gostujući u Vojvođanskom dnevniku na RTV objasnio >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da se tehnički detalji o broju traktora kojima će biti dozvoljen ulazak u Beograd još uvek dogovaraju, te da će ih voziti članovi Lige paora.

"To je važan potez, jer ćemo moći da predamo zahtev da se ovakav zakon stavi van snage i da se donese nov, a da u procesu njegovog donošenja budu uključene sve strane. Jer, ukoliko ovakav zakon bude usvojen to će se odraziti katastrofalno na generacije koje dolaze i na vojvođansku poljoprivredu uopšte", ocenio je generalni sekretar LSV.

On je istakao i da je važno da protesti poljoprivrednika prođu bez incidenata, te da LSV sutrašnjom akcijom želi da skrene pažnju u Beogradu i kaže da se neće pomiriti sa predloženim zakonskim rešenjem, koje je ocenio nedopustivim.

"LSV aktivno radi i na skupljanju sto hiljada potpisa za referendum kako bismo dodatno zaštitili interese poljoprivrednika", podsetio je Kostreš.

Na pitanje kako komentariše današnje proteste paora, Kostreš je kazao da poštuje nemešanje tog protesta i politike, ali i da bez institucija, Skupštine Srbije i njenih poslanika, zakoni ne mogu da se menjaju.

"LSV radi paralelno sa njima, bez želje da ih ugrozi. Uspećemo samo ako budemo funkcionisali jedinstveno", poručio je Bojan Kostreš.

Generalni sekretar LSV Bojan Kostreš izjavio je ranije danas da je u razgovoru sa predstavnicima MUP-a insistirao da se poljoprivrednicima omogući da uđu traktorima u Beograd i da izraze protest protiv zakona o poljoprivrednom zemljištu.

Kostreš je za agenciju Beta rekao da LSV insistira na tome da poljoprivrednici imaju pravo da iznesu svoje zahteve i nezadovoljstvo u Beogradu i dodao da ta stranka shvata da je nemoguće obezbediti da u glavni grad dođe nekoliko stotina traktora.

"Razumemo da bi ulazak nekoliko stotina traktora paralisao čitav grad i da je to nemoguće i iz organizacionih i iz bezbednosnih razloga. Ali, mi insistiramo na tome da paori mogu da iznesu svoje opravdane zahteve u Beogradu i sigurni smo da može da se pronađe rešenje", kazao je Kostreš.

On je apelovao i na policiju i na poljoprivrednike koji su danas krenuli ka Beogradu da budu uzdržani, kako ne bi došlo do incidenata koji nikome nisu potrebni.

Predsednik Asocijacije poljoprivrednika Miroslav Kiš najavio je da će poljoprivrednici iz vojvođanskih mesta, koji su jutros krenuli ka Beogradu, ostati na putevima i tokom noći, dok je Ministarstvo poljoprivrede saopštilo da je spremno za razgovor.

Poljoprivrednici iz nekoliko mesta u Vojvodini, nezadovoljni Predlogom zakona o poljoprivrednom zemljištu koji je u skupštinskoj proceduri, krenuli su danas traktorima u protestnu vožnju ka Beogradu, ali ih je policija zaustavila u Zrenjaninu, Zmajevu, Novoj Crnji, Kikindi, Sutjesci i Stajićevu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.