Konačno počela nova runda dijaloga Beograda i Prištine

Izvor: Glas javnosti, 22.Feb.2012, 13:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Konačno počela nova runda dijaloga Beograda i Prištine

BRISEL - Nova runda dijaloga Beograd-Priština počela je jutros u Briselu, a šef srpske delegacije Borislav Stefanović je rekao da beogradski tim dolazi potpuno spreman za dogovor koji će uključiti kompromis obe strane.

"Poštovaćemo Rezoluciju 1244 i ne očekujemo da razgovori budu laki", istakao je Stefanović. On je takođe rekao da je moguće da se pregovori nastave i sutra i naglasio da je jučerašnji dan, pošto je delegacije Prištine kasnila, iskoristio za široke konsultacije >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << u Briselu i bio u stalnom kontaktu sa Vladom Srbije i predsednikom Borisom Tadićem.

Šefica prištinske delegacije Edita Tahiri jutros je ušla na sporedan ulaz i izbegla svaki kontakt sa novinarima. Stefanović je rekao da kad je reč o važnoj drugoj temi današnjeg dijaloga, a to je dogovor o integrisanom upravljanju prelazima, "ukoliko (očekivani) tehnički protokol bude pratio duh sporazuma od prošle godine o tome, onda neće biti problema".

"U našem interesu je da prelazi budu funkcionalni, ali da tu nema elemenata državne granice", istakao je on. Na pitanje novinara da li smatra da Srbija može dobiti kandidaturu za članstvo u EU, Stefanović je rekao da "ne treba biti previše zaokupljen pitanjem kandidature".

"Srbija se drži svog Ustava, a na drugima je da dokažu da zapadni Balkan neće biti talac bilo kog političkog projekta pa ni onog prištinskog", kazao je on. Kako je upozorio šef beogradskog tima, "ako ne bude dogovora, svi će biti na gubitku uključujući i Prištinu".

Na pitanje novinara kako tumači jučerašnji nedolazak na vreme prištinske delegacije i činjenicu da je Tahiri izbegla novinara, Stefanović je uzvratio: "Nama je rečeno da su bili tehnički razlozi, mi u to verujemo".

Kad je reč o izbegavanju novinara, Stefanović je kazao da je to Tahirin odnos prema medijima. "Mi na Balkanu imamo izreku: "Ko čeka taj dočeka"", zaključio je Stefanović.

Izvori u EU nezvanično su rekli da je moguće da se ova runda dijaloga nastavi sutra, a možda i prekosutra. U ovoj rundi dijaloga glavne teme biće regionalno predstavljanje Kosova i sprovođenje postignutih dogovora.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.