Ko odlučuje o Nikolićevom lečenju

Izvor: Politika, 18.Apr.2011, 23:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko odlučuje o Nikolićevom lečenju

Terapija ostaje lekarska tajna. – Lideru „naprednjaka” usluge za lečenje u „Beogradskom KBC” možda neće biti naplaćene

Ako Tomislav Nikolić ne odustane od štrajka glađu i dospe u stanje kome, o daljim postupcima u lečenju odlučiće porodica, otkrio je za „Politiku” dr Jovan Marić, profesor medicinske etike i neuropsihijatar. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << On nije član konzilijuma, već samo njegov konsultant. Ipak, ovaj funkcioner „Nove Srbije” nalazi se uz lidera „naprednjaka” od časa kada je ovaj prebačen u privatnu ustanovu –„Beogradski KBC ” u Novom Beogradu.

Šef konzilijuma, koji brine o Nikolićevom zdravlju, profesor Reik Huskić, poznati kardiohirurg koji je i medicinski direktor privatnog „Beogradskog KBC”, odbio je da odgovori kakva se terapija daje Nikoliću, jer to ulazi u domen čuvanja lekarske tajne.

Pored profesora Huskića, u konzilijumu su i internisti dr Ljubomir Ilić, koji je diplomirao medicinu na Harvardu i dr Tanja Stančić. Za konsultante konzilijuma izabrani su kardiolog profesor dr Milan Nedeljković, jer se očekuju kardiološke komplikacije, profesor dr Jovan Marić, kao profesor medicinske etike i dr Momčilo Babić, kao specijalista za javno zdravlje.

Profesor dr Milan Nedeljković, uz rečenicu „Ja sam uvek tamo gde se nešto dešava”, objasnio nam je da su kod štrajka glađu i žeđu, zbog neunošenja vode i hrane prvi na udaru nađu srce, mozak, a zatim i  bubrezi.

Zamerka gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa da Nikolić nije izabrao vrhunsku zdravstvenu ustanovu, ogorčila je vlasnika „Beogradskog KBC ”, Dragana Pavlovića.

– Gradonačelnik Đilas, iako smo smo ga nekoliko puta pozivali da nas obiđe, nikada nije došao i ne zna da smo vrhunski opremljena ustanova na 7.000 metara kvadratnih po najvišim evropskim standardima – objašnjava Pavlović.

Na naše pitanje zašto je Nikolić izabrao baš ovu ustanovu, Pavlović kaže kako je lider „naprednjaka” to uradio po savetu svojih saradnika i lekara iz okruženja, od kojih je dobio preporuku.

Koliko će koštati boravak i lečenje Tomislava Nikolića?

– To ne mogu da kažem, jer ne znam koliko će proces trajati. Postoji mogućnost  da zbog celokupne situacije Upravni odbor naše ustanove donese odluku da ove usluge uopšte ne naplatimo. To je naše pravo –odgovara Dragan Pavlović, koji je i predsednik Upravnog odbora.

Naravno, ovde je najveća etička dilema kako i do kog stepena treba medicinska profesija da se uključi u postupak spasavanja, naročito kada je štrajkač glađu uporan, a ušao je u medicinsko stanje predkome ili kome i dokle je lekar dužan da poštuje volju štrajkača?

Profesor dr Predrag Lalević, doajen i osnivač srpske škole anesteziologije i reanimacije za „Politiku” kaže da takvo pravilo u Srbiji nije jasno određeno, za razliku od, na primer, SAD.

– Moj lični stav je da ne bih poštovao volju štrajkača – navodi profesor Lalević.

Profesor dr Jovan Marić kaže da se deklaracije koje se bave etičkim dilemama o ovoj problematici tako pišu da se „lekaru ostavi neka sloboda u odlučivanju, a da se maksimalno poštuje volja pacijenta, posle detaljne i jasne informacije kojom je štrajkaču glađu objašnjeno kako može da mu se pogorša zdravlje”.

U tom smislu Svetsko lekarsko udruženje je na konferenciji na Malti 1952. godine usvojila Deklaraciju o postupanju sa štrajkačima glađu.

– U teoriji lekar mora da poštuje autonomiju volje pacijenta, ne sme ga odvraćati od štrajka glađu, a s druge strane ima pravo da, kada je pacijent konfuzan i počinje da se gubi, postupi prema svom nahođenju. Ako ništa ne preduzme, a pacijent je izričito rekao da ne želi da bude oživljavan, lekara niko ne može da pozove na odgovornost –objašnjava dr Marić.

Olivera Popović

-------------------------------------------

Dr Momčilo Babić: Ja sam samo savetnik

– Prvo, ja ne lečim Nikolića, to radi lekarski konzilijum. Ja sam samo savetnik konzilijuma za organizaciju zdravstvene zaštite. Dao sam svoje ideje kako to lečenje treba da se organizuje – kaže za „Politiku”, dr Momčilo Babić, poznat našoj javnosti po tome što je bio i u timu lekara koji su u Hagu posećivali Slobodana Miloševića i Vojislava Šešelja.

objavljeno: 19.04.2011.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

BEKO, DŽAJA I IRINEJ KOD TOME

Izvor: Kurir, 19.Apr.2011, 08:12

BEOGRAD - Ne odustaje. Bled i skoro nepomičan u bolničkoj postelji sobe 117 u privatnom Kliničko-bolničkom centru na Novom Beogradu, bez kapi vode i trunke hrane, sa braunilom (intravenska igla, prim. aut.) na levoj ruci, lider naprednjaka Tomislav Nikolić..BEOGRAD - Ne odustaje...Bled i skoro nepomičan...

Nastavak na Kurir...

Tomi popuštaju organi

Izvor: TvojPortal.com, 19.Apr.2011

BEOGRAD, 19. aprila 2011. (Beta) - Laboratorijski i drugi nalazi lidera Srpske napredne stranke Tomislava Nikolića ukazuju na popuštanje pojedinih organa i organskih sistema, saopštila je u utorak članica konzilijuma koji brine o Nikoliću, lekar internista Tanja Stančić-Milojević.. . . Ona...

Nastavak na TvojPortal.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.