Kiprijanu: Srbija u EU, korist za čitavu Uniji

Izvor: S media, 03.Dec.2010, 09:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kiprijanu: Srbija u EU, korist za čitavu Uniji

Ministar spoljnih poslova Kipra Markos Kiprijanu izjavio je danas u Beogradu da bi prisutupanje Srbiji Evropskoj uniji bilo od koristi ne samo za samu Srbiju i region, već i za čitavu EU, i da to treba uzeti u obzir.

"Kipar podržava evropsku perspektivu Srbije, ona zaslužuje da bude članica EU i to smo rekli i Savetu EU. Zadovoljni smo što je, iako sa zakašnjenjem, Savet EU zatražio od Evropske komisije >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << mišljenje o putu Srbije i nadamo se da će to mišljenje biti dato do kraja godine", kazao je Kiprijanu posle razgovora sa šefom srpske diplomatije Vukom Jeremićem.

"Mi ćemo, i kada Srbija dobije status kandidata, pomoći davanjem Srbiji iskustava kroz koja smo prošli, jer je taj proces bio težak za sve zemlje", dodao je Kiprianu.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare Kiprijanu i Jeremić su istakli podudarne stavove o integraciji Srbije u EU, o pitanju Kosova i kiparskom problemu.

"Kipar je naš najbliži partner i najbolji prijatelj u Evropskoj uniji. Kipar podržava put Srbije ka EU, ali neophodno je pored svih teškoća, ubrzati taj proces", rekao je Jeremić.

Srpski ministar zahvalio je svom kiparskom kolegi za "snažnu iprincipijelnu podršku" suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije i ponovio da Beograd isto tako podržava Kipar po pitanju rešavanja otvorenih pitanja te zemlje.

"Srbija podržava rešenje za kiparski problem koje bi bilo zasnovano na bikomunalnoj federaciji s jedinstvenim i nepodeljenim suverenitetom, jednim državljanstvom i jednim medjunarodnopravnim suverenitetom, kako je definisano u rezolucijama Saveta bezbednosti UN", kazao je on.

Jeremić je dodao da sva otvorena pitanja na teritoriji Evrope morajubiti rešena dijalogom, u skladu s interesima svih strana, baziranim na medjunarodnom pravu i obavezujućim odlukama SB UN.

Kiparski ministar je u vezi sa Kosovom ponovio da je stav njegove zemlje nepromenjen, da Kipar i dalje smatra da je proglašenje nezavisnosti bilo nezakonito, i ukazao da u potpunosti podržava suverenitet i teritorijalni integritet Srbije.

Kiprijanu je podsetio da ne postoji zajednicki stav EU o kosovskom

pitanju, i da zato to ne može da se pojavi kao zahtev Srbiji za pijem

u EU.

Kiprijanu je rekao da su odnosi Kipra i Srbije tradicionalno veomabliski i zasnovani na uzajamnom poštovanju, ali da uvek ima mesta zabolju ekonomsku saradnju, pre svega u trgovini i investicijama, i dodao da će to biti predmet daljih razgovora.

(Beta)

Nastavak na S media...






Povezane vesti

Kiprijanu: Srbija u EU, korist za čitavu Uniji (VIDEO)

Izvor: EMportal, 03.Dec.2010

Ministar spoljnih poslova Kipra Markos Kiprijanu izjavio je danas u Beogradu da bi prisutupanje Srbiji Evropskoj uniji bilo od koristi ne samo za samu Srbiju i region, već i za čitavu EU, i da to treba uzeti u obzir.

Nastavak na EMportal...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.