Kfor i Srbi na barikadama, Tadić zahteva uzdržanost

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Okt.2011, 09:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kfor i Srbi na barikadama, Tadić zahteva uzdržanost

ZUBIN POTOK/BEOGRAD -

Jedinice Kfora od jutros uklanjaju barikadu u mestu Jagnjenica ka prelazu Brnjak, u Zupču su stacionirani kod barikade, a predsednik Boris Tadić zatražio je od Kfora i Euleksa da se uzdrže od upotrebe sile, dok od lokalnih lidera zahteva da odlučuju u vitalnom interesu građana, a ne stranaka.

Pripadnici Kfora svojim vozilima od 4,45 sati uklanjaju s puta u Jagnjenici kamione koje su Srbi u tom mestu pre oko mesec dana postavili >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kao prepreku na putu ka Brnjaku.

Vojnici Kfora formirali su kordon između Srba i barikade.

Oni su pod opremom za razbijanje demonstracija, a u jednom trenutku upotrebili su suzavac u nastojanju da primoraju okupljene Srbe da se raziđu.

Srbi uzvikuju "Nećete nas oterati odavde".

Vojnici Kfora stigli su najpre rano jutros, u 3.30 sati, do barikade u mestu Jagnjenica, opština Zubin potok, a pola sata kasnije kolona vozila Kfora zaustavila se i ispred barikade u Zupču, u opštini Zubin potok.

Na barikadi u Jagnjenici od 02.00 sati okupljeno je oko 150 Srba, među kojima je predsednik opštine Zubin potok Slaviša Ristić, kao i aktivisti velikih opozicionih stranaka.

Predsednik Srbije Boris Tadić zatražio je rano jutros od Kfora i Euleksa da se uzdrže od upotrebe sile, a od lokalnih lidera Srba na severu Kosova da odlučuju isključivo u interesu građana.

"Zahtevam od Kfora i Euleksa da se uzdrže od upotrebe sile, a od lokalnih lidera da donose odluke koje se tiču isključivo vitalnih interesa građana i doprinose očuvanju našeg naroda na Kosovu, a ne interesima njihovih stranačkih šefova koji i ovo pitanje dnevno politički instrumentalizuju u svrhu nekih budućih izbora", naglasio je predsednik Tadić u izjavi Tanjugu.

Predsednik Srbije je istakao da "građani ni po koju cenu ne smeju pribeći nasilnim reakcijama, jer one vode u sunovrat".

"Država Srbija zahteva od svih činilaca striktno poštovanje rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN i Plan u šest tačaka generalnog sekretara UN, koji definišu statusnu neutralnost međunarodnih institucija na Kosovu", rekao je predsednik Tadić i dodao da je potrebno obezbezbediti nesmetano logističko snabdevanje međunarodnih misija.

Analitičari: Pogoršanje situacije

Zahtevi Srba sa severa Kosova da se opozove saglasnost na prisustvo Euleksa, da se na sever pokrajine rasporedi srpska policija i vojska i da se na to područje ne primenjuju "briselski dogovori" stavili su Beograd u tešku poziciju, ocenjuju analitičari u reagovanjima na zaključke skupština opština sa severa.

Ti zahtevi iznenadili su srpsku javnost i naveli analitičare na ocenu da je, nažalost, na delu ponovo "strančarenje".

Politički analitičar Ognjen Pribićević smatra da je reč o "još jednoj radikalizaciji srpskog stanovništva". "Ono što zahtevaju, zahtevaju na radikalan, ali nerealističan način", ocenio je Pribićević za današnji Blic.

Profesor Fakulteta političkih nauka Predrag Simić u jednom delu tih zahteva prepoznaje "rukopis opozicionih stranaka".

Ministar za KiM Goran Bogdanović izjavio je juče da "nije prvi put da skupštine opština (sa severa) izlaze sa tako nečim", i ukazuje da ljudi u lokalnim samoupravama pripadaju razkličitim političkim strankama.

Odbornici opština sa severa Kosova u sredu su u Zubinom potoku odlučili da omoguće prolaz Kforu samo za snabdevanje njegovih jedinica na terenu.

Oni su, međutim, uz to izneli i nove, radikalizovane zahteve.

Među njima su: da ne prihvataju da se na njihovoj teritoriji vrši implementacija dosadašnjih dogovora pregovaračkog tima Beograda sa timom Prištine, da se pregovori vrate pod okrilje SB UN, da Srbija opozove saglasnost o raspoređivanju Euleksa na području Kosova i Metohije i da se obezbedi povratak dela srpske vojske i policije na sever KiM.
Pogledaj vesti o: Boris Tadić,   Brnjak

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kfor krenuo na barikade, situacija napeta

Izvor: Vesti-online.com, 20.Okt.2011

Pripadnici Kfora su jutros oko 5.45 časova počeli da uklanjaju barikadu u Jagnjenici, izvlačeći i uklanjajući sa puta svojim vozilima kamione koje su Srbi u tom mestu pre oko mesec dana postavili kao prepreku na putu ka Brnjaku. Tamo je trenutno napeto, Srbi sede na putu, a pripadnici Kfora stoje...

Nastavak na Vesti-online.com...

KFOR NASILNO UKLANJA BARIKADE U JAGNJENICI, BACILI I SUZAVAC

Izvor: Kurir, 20.Okt.2011

..ZUBIN POTOK - Konvoji borbenih oklopnih vozila i vojnika Kfora stoje na dvesta metara ispred barikada na Jagnjenici i kod Zupča. Na čelu Kforovih kolona je veliki tenk, vozilo opremljeno za razbijanje barikada...Reporter Kurira javlja da su oko 9 sati Kforovi vojnici na barikadi na Jagnjenici ponovo...

Nastavak na Kurir...

Kfor uz suzavac uklonio barikadu kod Brnjaka

Izvor: Radio 021, 20.Okt.2011

Kfor i Euleks uklonili su jutros barikade u blizni prelaza Brnjak, na severu Kosova, i postavili kontrolne punktove za proveru vozila, saopšteno je iz misije EU.

Nastavak na Radio 021...

Akcija uklanjanja barikada, iz minuta u minut

Izvor: Vesti-online.com, 20.Okt.2011

Kfor i Euleks uklonili su jutros barikade u blizni prelaza Brnjak, na severu Kosova, i postavili kontrolne punktove za proveru vozila, saopšteno je iz misije EU. Tokom te akcije, sprovedene u cilju ponovnog uspostavljanja slobode kretanja na severu Kosova, desilo se nekoliko manjih incidenata zbog čega...

Nastavak na Vesti-online.com...

KFOR: PREGOVORA VIŠE NEMA, UKLANJAMO BARIKADE

Izvor: Kurir, 20.Okt.2011

JAGNJENICA - Na barikadi na Jagnjenici okupljenima se oko 13 sati obratio predsednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić koji je rekao da se neposredno pre toga sreo sa potpukovnikom Kfora Glabom blizu barikade u Zupču...Prema Ristićevim rečima, Glab mu je rekao da nikakvih pregovora više nema...

Nastavak na Kurir...

KFOR KRENUO NA BARIKADU NA ULAZU U ZUPČE

Izvor: Kurir, 20.Okt.2011

ZUPČE - Pripadnici Kfora oko 16.20 povukli su tenk, vozilo opremljeno za razbijanje barikada, koje je stajalo na čelu kolone oklopnih vozila na 200 metara od srpske barikade na Jagnjenici...ZUPČE - Pripadnici Kfora oko 16.20 povukli su tenk,  vozilo opremljeno za razbijanje barikada, koje je stajalo...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.