Karić dobio azil u Rusiji

Izvor: Blic, 25.Jul.2010, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Karić dobio azil u Rusiji

Bogoljub Karić dobio je politički azil u Rusiji i zbog toga ne može biti izručen Srbiji na osnovu Interpolove poternice raspisane zbog sudskog procesa koji se vodi oko afere "Mobtel". Kako "Blic" saznaje, Ministarstvo pravde Srbije je krajem prošle nedelje obavešteno da Karićevo izručenje nije moguće jer je on zatražio azil, koji mu je i odobren. Bivši vlasnik "Mobtela" i prvi čovek pokreta "Snaga Srbije" osumnjičen >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je da je državu oštetio za oko 40 miliona evra.

Braća Bogoljub i Sreten Karić su u februaru 2008. odlučili da pođu stopama Mirjane Marković i njenog sina Marka Miloševića i zatraže azil od ruskih vlasti. Moskva je u isto vreme (januar 2008. godine) već donela skandaloznu odluku o davanju azila Mirjani Marković i Marku Miloševiću, koji su takođe na poternici Interpola.

- Teško da boravak Karića u Rusiji može da se nazove skrivanjem. Oni tamo uživaju svu zaštitu i nesmetano vode svoje poslove - kaže naš izvor.

Istraga protiv 25 aktera afere "Mobtel", među kojima su braća Bogoljub, Sreten, Dragomir i Zoran Karić, kao i njihova sestra Olivera Nedeljković, krenula je sredinom januara 2006. godine i u međuvremenu je dopunjavana brojnim zahtevima i proširenjima. Karićima je stavljano na teret da su deo prihoda kompanije "Mobtel" preko preduzeća "Daki internacional" prebacivali na lične račune. Na teret im se stavlja i da su preko "Astra banke" na Kipru omogućili devizne kredite bez garancija kiparskim preduzećima "Jusiko", u vlasništvu Bogoljuba Karića.

Bogoljub i Sreten Karić se nijednom nisu pojavili pred istražnim sudijom jer su odmah po izbijanju afere napustili zemlju. Samo dan pre nego što objavljeno da je protiv njega podneta krivična prijava, Sreten Karić se obreo u Specijalnoj bolnici za ortopediju i traumatologiju u Risnu. Tamo je ostao izvesno vreme "zbog neuroloških i problema sa cirkulacijom", a onda je otišao na lečenje u jednu moskovsku kliniku. U to vreme, za Karića je javnost mogla da čuje da je viđan na Kosovu ili u Hrvatskoj, da često boravi u Crnoj Gori i da je odatle otputovao u Rusiju, ali se pominje da je viđan i u Londonu, čak i u Južnoafričkoj Republici. Karić je iz Srbije pobegao u februaru 2006. i od tada je u nekoliko navrata preko advokata sudu nudio kaucije.

Poslednji put Karićevi advokati su 2008. godine nudili 300.000 evra, ali je iz Ministarstva pravde odgovoreno da kaucija za odbranu sa slobode može da iznosi oko 14 miliona evra jer je to trećina sume za koju se sumnja da je Karić proneverio. Jedno vreme se oglašavao preko medija i najavljivao trijumfalni povratak.U međuvremenu se urušilo i ono malo što je ostalo od "imperije" nakon prodaje "Mobtela".

I dalje na listi Interpola

Srpski Interpol je februara 2006. godine saopštio da je za Bogoljubom Karićem raspisana poternica. Međutim, on se ne nalazi na Interpolovim dokumentima koji su dostupni javnosti, ali u odeljenju Interpola u Srbiji kažu da to ne znači da se odustalo od potrage za Karićem.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Karić dobio azil u Rusiji

Izvor: B92, 26.Jul.2010, 00:45

Beograd -- Bogoljub Karić dobio politički azil u Rusiji i zbog toga ne može biti izručen Srbiji na osnovu Interpolove poternice raspisane zbog afere "Mobtel", piše "Blic"... Ministarstvo pravde Srbije je krajem prošle nedelje obavešteno da Karićevo izručenje nije moguće jer je on zatražio...

Nastavak na B92...

Karić dobio azil u Rusiji?!

Izvor: Vesti-online.com, 26.Jul.2010

Bogoljub Karić je dobio politički azil u Rusiji zbog čega neće moći da bude izručen Srbiji na osnovu poternice Interpola zbog sudskog procesa koji se vodi u vezi sa aferom "Mobtel", saznaje "Blic". Srpsko Ministarstvo pravde je, prema saznanjima "Blica", o tome obavešteno krajem prošle nedelje....

Nastavak na Vesti-online.com...

BOGOLJUB KARIĆ DOBIO AZIL U RUSIJI I NE MOŽE BITI IZRUČEN SRBIJI

Izvor: Kurir, 26.Jul.2010

BEOGRAD - Biznismen Bogoljub Karić dobio je plitički azil u Rusiji i zato ne može da bude izručen Srbiji po poternici Interpola raspisanoj zbog sudskog procesa u aferi "Mobtel", javljaju beogradski mediji...Naime, Ministarstvo pravde Srbije je, kako prenose mediji, krajem prošle nedelje obavešteno...

Nastavak na Kurir...

Karićevo izručenje nije moguće, dobio azil u Rusiji

Izvor: SEEbiz.eu, 26.Jul.2010

BEOGRAD - Ministarstvo pravde Srbije je krajem prošle nedelje obavešteno da izručenje Bogoljuba Karića nije moguće jer je on zatražio politički azil, koji mu je u Rusiji i odobren, piše Blic.

Nastavak na SEEbiz.eu...

Karić dobio azil u Rusiji?

Izvor: Mondo, 26.Jul.2010

Bivši vlasnik kompanije Mobtel i prvi čovek pokreta Snaga Srbije Bogoljub Karić, koji je osumnjičen da je Republiku Srbiju oštetio za oko 40 miliona evra, dobio je politički azil u Rusiji, piše "Blic".

Nastavak na Mondo...

Karić dobio azil u Rusiji

Izvor: TV Avala, 26.Jul.2010

Bivši vlasnik kompanije Mobtel i prvi čovek pokreta Snaga Srbije Bogoljub Karić, koji je osumnjičen da je Republiku Srbiju oštetio za oko 40 miliona evra, dobio je politički azil u Rusiji, zbog čega ne može biti izručen Srbiji na osnovu Interpolove poternice, piše današnji Blic.

Nastavak na TV Avala...

Karić dobio azil u Rusiji

Izvor: Cafe.ba, 26.Jul.2010

Bogoljub Karić dobio je politički azil u Rusiji i zbog toga ne može biti izručen Srbiji na osnovu Interpolove poternice raspisane zbog sudskog procesa koji se vodi oko afere Mobtel. Kako Blic saznaje, Ministarstvo pravde Srbije je krajem prošle nedelje obavešteno da Karićevo izručenje nije moguće...

Nastavak na Cafe.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.