Kacin: Srbija ne bi trebalo da dozvoli ukidanje vizne liberalizacije

Izvor: Blic, 08.Maj.2011, 13:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kacin: Srbija ne bi trebalo da dozvoli ukidanje vizne liberalizacije

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin poručio je nadležnim institucijama u Srbiji da preduzmu sve mere kako bi se zaustavio priliv lažnih azilanata iz Srbije u zemlje Evropske unije i ne bi bila ukinuta odluka o viznoj liberalizaciji.

"Lideri Srbije moraju se pobrinuti i da prva velika izvojevana pobeda na putu evropskih integracija - ukidanje viznog režima sa zemljama Šengena - ne bude opovrgnuta", >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << naveo je Kacin u autorskom tekstu za novosadski Dnevnik.

Prema njegovim rečima, odgovornost takođe leži i na civilnom društvu i medijima koji moraju da povećaju svest o tome šta vizna liberalizacija znači.

Kacin je ocenio da na Zapadnom Balkanu delovi političke elite još uvek "sanjaju prošlost, umesto da rade na približavanju budućnosti od koje beže".

"Srbija ima velike potencijale i mogućnost da postane motor evropskih integracija regiona. To ona u ovom trenutku nije. Ljudski, politički i ekonomski resursi Srbije nisu iskorišćeni, što onemogućava zemlju da krene punom brzinom ka članstvu u EU", ocenio je Kacin.

Kacin je dodao da su napravljeni i važni pomaci, poput početka dijaloga između Beograda i Prištine, otvaranja kancelarije Vojvodine. "Multikulturna i ekonomski napredna Vojvodina je jedan od najvećih aduta Srbije", poručio je Kacin.

Prema njegovim rečima, "uslov svih uslova" za evropske integracije Srbije je privođenje haških begunaca Ratka Mladića i Gorana Hadžića. Kacin je ocenio da Beograd ovih dana šalje kontradiktorne poruke koje stvaraju utisak da Srbija podržava trenutnu politiku rukovodstva Republike Srpske koja direktno vodi u izolaciju i nestabilnost.
Pogledaj vesti o: Vize

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Dačić pozvao Rome da ne traže azil

Izvor: EMportal, 08.Maj.2011

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić pozvao građane romske nacionalne manjine da ne traže azil u zemljama Zapadne Evrope jer to može da ugrozi državne i nacionalne interese.

Nastavak na EMportal...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.