KIRBI: U Srbiji postoji stabilno političko okruženje, to je dobro mesto za poslovanje!

Izvor: Telegraf.rs, 25.Dec.2014, 18:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KIRBI: U Srbiji postoji stabilno političko okruženje, to je dobro mesto za poslovanje!

Kirbi ocenio je da će se 2015. godine videti kako reforme i usvojeni zakoni funkcionišu u praksi, a kao glavno pitanje za Srbiju naveo je nizak privredni rast

Ambasador SAD Majkl Kirbi kaže da Srbija i SAD mogu zajedno da rade na ciljevima koji su obostrano prihvatljivi i korisni iako, možda, ljudi u to ne veruju.

Kirbi je ocenio je da će se 2015. godine videti kako reforme i usvojeni zakoni funkcionišu u praksi, a kao glavno pitanje za Srbiju naveo >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << je nizak privredni rast.

- Ja bih voleo da vidim vaš uspeh. Za godinu dana ću otići, a Srbija će i dalje biti ovde. Voleo bih da se u nekom trenutku vratim u zemlju koja je članica EU i koja napreduje – kaže ambasador SAD u Beogradu Majkl Kirbi.

Foto-ilustracija: AP/Tanjug

- Usvojeno je mnogo zakona i Vlada Srbije ulaže ozbiljne napore da, u teoriji, dovede u red ekonomsku situaciju. Imamo priliku da u 2015. godini to vidimo i u praksi – rekao je Kirbi.

Kao primer reforme koja funkcioniše u praksi, on je naveo Zakon o planiranju i izgradnji i podsetio da je potpisana prva građevinska dozvola, izdata posle procedure koja je trajala svega pet dana.

Osvrnuvši se na situaciju u oblasti pravosuđa, američki diplomata je primetio da štrajk advokata ograničava funkcionisanje pravosudnog sistema. On je izrazio nadu da će Srbija u prvoj polovini naredne godine otvoriti pregovaračka poglavlja 23 i 24, koja se odnose na vladavinu prava, slobodu i bezbednost.

Foto: Telegraf

- Ali, to znači da u praksi morate da imate vladavinu prava, što znači da sudovi donose sopstvene odluke, a da bi to funkcionisalo morate imati pravnike na obema stranama – rekao je Kirbi i dodao da će se 2015. i u tom smislu pokazati kako stvari funkcionišu, u okviru postojećih ekonomskih ograničenja.

On je primetio da su neke procedure, poput izricanja kazne zbog prekoračenja brzine, transparentnije i jednostavnije i za policiju i za prekršioca. Podsetivši da su, uz konsultacije sa EU, usvojeni medijski zakoni, Kirbi je rekao da će se i u toj oblasti videti kako oni funkcionišu u praksi.

Foto: Oksana Toskić

- Naredno pitanje je, naravno, da li možete da stvorite ekonomski održive medije. Tanjug će se takođe suočiti s tim pitanjem – rekao je on.

Govoreći o ekonomskoj situaciji, Kirbi je ocenio da se čini da u Srbiji postoji stabilno političko okruženje i da je Srbija prilično dobro mesto za poslovanje, mada ne i savršeno.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Nastavak na Telegraf.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.