Jeremić na zasedanju Saveta UN

Izvor: B92, Beta, 02.Mar.2010, 09:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić na zasedanju Saveta UN

Beograd -- Vuk Jeremić rekao u Ženevi da je Srbija ponosna na svoj učinak u zaštiti ljudskih prava, ali da je u okviru ustavnih granica zemlje, na Kosovu, stanje sumorno.

U obraćanju na zasedanju Saveta UN za ljudska prava, ministar inostranih poslova Srbije je rekao da je Vlada Srbije skoro potpuno ostvarila svoj cilj da ispuni sve relevantne međunarodne standarde u ovoj oblasti. "Srbija je mesto tolerancije gde skoro 30 etničkih zajednica živi u harmoniji, ne samo jedni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pored drugih", rekao je Jeremić.

Jeremić je, u govoru dostavljenom medijima, rekao da na Kosovu, koje nije pod direktnom jurisdikcijom Srbije, "standardi poštovanja ljudskih prava padaju daleko ispod prihvatljivih minimuma".

"U drastičnom kontrastu u odnosu na ostatak Srbije, stanje ljudskih prava tamo (na Kosovu) je sumorno. U tom smislu Kosovo je bez sumnje najmračniji deo Evrope", kazao je Jeremić.

On je podsetio da je po Rezoluciji Saveta bezbednosti UN 1244 iz 1999. Kosovo van direktne jurisdikcije Vlade Srbije.

Jeremić je naveo da je u poslednjoj deceniji broj kosovskih Srba, Roma, Bošnjaka i drugih prepolovljen i da je prema podacima UNHCR-a više od 210.000 ljudi i dalje interno raseljeno.

Takođe je ukazao na kritiku Komiteta UN za ljudska prava, u kojoj se kaže da je na Kosovu "diskriminacija protiv Srba i Roma rasprostranjena". Isto negativno mišljenje o stanju ljudskih prava na Kosovu dala je i organizacija Amnesti internešenel.

Jeremić je podsetio da je na Kosovu od juna 1999. više od 150 srpskih crkava i manastira uništeno u neprovociranim aktima kulturnog čišćenja, među kojima i 35 u pogromu marta 2004. godine.

"Dok su neka svetilišta obnovljena, opšta situacija je daleko od normalne", rekao je Jeremić.

On je ponovio značaj koji za srpski narod imaju verske zajednice, posebno na Kosovu, gde crkve nisu samo spomenici ili muzeji, već deo sprske nacionalne prošlosti i upozorio na to da albanske vlasti na Kosovu neka sveta mesta Srpske pravoslavne crkve predstavljaju bez pominjanja njihovog srpskog porekla.

Takođe je izjavio da je zabrinut što albanske vlasti na Kosovu i dalje zabranjuju upotrebu ćirilice na javnim mestima, u zvaničnim dokumentima i medijima.

Kako je naglasio Jeremić, ovi podaci bi trebalo da "šokiraju savest ovog Saveta" i predstavljaju "tragični kontekst" u kome su albanske vlasti jednostrano proglasile nezavisno Kosovo 17. februara 2008. godine.

Jeremić je naglasio da je Srbija u završnom procesu usklađivanja nacionalnog zakonodavstva sa postojećim konvencijama, protokolima i dogovorima o ljudskim pravima.

U tom kontekstu on je istakao prošlogodišnje usvajanje zakona protiv diskriminacije i jačanje efikasnosti postojećih domaćih mehanizama koji se odnose na osobe s invaliditetom, rodnu ravnopravnost, prava deteta, Saveta za nacionalne manjine.

Jeremić je ponovio da će Srbija nastaviti da poboljšava svoj učinak u poštovanju ljudskih i manjinskih prava i da se pridržava najviših standarda njihove zaštite "ne samo zato što je to naša međunarodna obaveza, nego zato što verujemo da mora biti svačiji moralni imperativ da to uradi".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srbija lider u poštovanju prava, Kosovo crna rupa

Izvor: S media, 02.Mar.2010

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je na sednici Saveta UN za ljudska prava u Ženevi da je Srbija ponosna na činjenicu da je postala regionalni lider u poštovanju ljudskih prava, ali je istovremeno upozorio da na njenoj teritoriji postoji deo na kojem ne postoji ni minimum poštovanja...

Nastavak na S media...

Jeremić: Sumorno stanje ljudskih prava na Kosovu

Izvor: Večernje novosti, 02.Mar.2010

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić rekao je danas u Ženevi da je Srbija ponosna na svoj učinak u zaštiti ljudskih prava ali da je u okviru ustavnih granica zemlje, na Kosovu, stanje ljudski prava "sumorno"

Nastavak na Večernje novosti...

Jeremić: Sumorno stanje ljudskih prava na Kosovu

Izvor: Mondo, 02.Mar.2010

Ministar Vuk Jeremić rekao je u Ženevi da je Srbija ponosna na svoj učinak u zaštiti ljudskih prava ali da je u okviru ustavnih granica zemlje, na Kosovu, stanje ljudski prava "sumorno".

Nastavak na Mondo...

Jeremić: Stanje na Kosmetu je žalosno

Izvor: TimockeVesti.net, 02.Mar.2010

Ministar inostranih poslova Srbije Vuk Jeremić rekao je u Ženevi da je Srbija postala regionalni lider u poštovanju ljudskih prava, ali da je stanje u ovoj oblasti na Kosovu i Metohiji žalosno.....Procitajte ceo tekst na izvornoj stranici . Opširnije..

Nastavak na TimockeVesti.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.