Jeremić:Vlada o povratku ambasadora u četvrtak

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Jul.2008, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić:Vlada o povratku ambasadora u četvrtak

BEOGRAD - Vlada Srbije u četvrtak odlučuje o tome da se ambasadori vrate u evropske zemlje iz kojih su bili povučeni, ne bi li povećali naše diplomatske resurse da dobijemo status kandidata za članstvo u Evropskoj Uniji do kraja ove godine, izjavio je šef srpske diplomatije Vuk Jeremić.

Ministarstvo spoljnih poslova će Vladi predložiti da Srbija vrati ambasadore u evropske zemlje koje je povukla nakon njihovog priznanja jednostrano proklamovane nezavisnosti Kosova, rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je Jeremić.

On je istakao da su u Ministarstvu koje predvodi bili "vrlo pažljivi u odmeravanju ovog koraka" i odlučili da ne vraćaju ambasadore u ostale zemlje (koje su takođe priznale nezavisnost Kosova).

To je zato što bi "onda poslali pogrešan signal da smo odustali od borbe za očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje i time sami sebi oduzeli jedan važan resurs izražavanja diplomatskog neslaganja", objasnio je ministar.

Jeremić je naveo da na snazi ostaje "delimično revidiran" Akcioni plan za Kosovo i Metohiju, a "Srbija će nastaviti da izražava snažno protivljenje nezavisnosti Kosova i u evropskim zemljama u koje će se vratiti ambasadori, ali prevashodni zadatak tih ambasadora će biti da se izbore za dobijanje statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji".

"Što se tiče ostalih zemalja, Akcioni plan u potpunosti ostaje na snazi", rekao je on, negirajući tvrdnje opozicije i kritičara da je na odluku o povratku ambasadora u evropske zemlje uticao francuski šef diplomatije Bernar Kušner sa kojim se prošle nedelje sastao u Parizu.

"To nema nikakve veze s istinom", kazao je srpski šef diplomatije, jer "ova tema nije ni pominjana" u razgovorima s Kušnerom, istakavši da je Srbija suverena zemlja i suvereno donosi spoljnopolitičke odluke.

Jeremić je kazao da se "konsultovao jedino sa ruskim šefom diplomatije Sergejom Lavrovim" i hteo da o tome čuje njegovo mišljenje, pošto su Srbija i Rusija "najbiliži saradnici" u rešavanju problema Kosova i Metohije na međunarodnoj političkoj areni.

"Rusija snažno i glasno podržava ovaj korak. To je deo naše zajedničke rusko-srpske strategije za nastavak borbe za očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta (Srbije)", rekao je Jeremić i objasnio da je tako i kada je reč o nastupu u Generalnoj skupštini i predstojećem zasedanju Saveta bezbednosti UN.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

VLADA OZBILJNO SHVATA OBAVEZE

Izvor: Kurir, 22.Jul.2008, 13:37

BRISEL, 22. jul 2008. (FoNet) - Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je danas da je hapšenjem Radovana Karadžića Vlada Srbije demonstrirala spremnost zemlje da sarađuje sa Haškim tribunalom i da ozbiljno shvata međunarodne obaveze, koje su deo procesa pristupanja Evropskoj uniji.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.