Izvor: Blic, 05.Dec.2016, 12:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Han danas u Beogradu: Evropska komisija pripremila teren za OTVARANJE NOVIH POGLAVLJA; Vučić: Srbija je svoj put trasirala

Veliki sam optimista da se nova poglavlja mogu otvoriti, i verovatno ćemo sledeće nedelje imati sastanak gde ćemo se o tome dogovoriti i to proglasiti, kaže komesar za proširenje EU Johanes Han.

Izbori kada dođu, kada god da bude, o tom potom. Izborima se ne bavim, imam važnija posla. Šta god da bude, kampanja će biti kratka, rekao je premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Na potpisivanju ugovora sa EU on je rekao da mu je posebno zadovoljstvo što je potpisali >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << izuzetno značajan ugovor za Srbiju.

Na poklon dobijamo 80 miliona evra, za podršku javnoj upravi.

- Tih 80 miliona evra ćeće videti direjtno u svemu onome što radimo i gradimo u Srbiji - rekao je Vučić, istakavši da je zahvalan i građanima EU, i komesaru Johanesu Hanu.

Kako je rekao, da bi Srbija dobila taj novac, morala je da ima stabilan makroekonomski okvir.

Vučić kaže da će se ovaj novac isplatiti u šest tranši.

- Najveći deo upravnih poslova moći ćemo da obavljamo od kuće, i to je ono što ljudima znači - rekao je Vučić.

Vučić: Želimo da budemo deo evropske porodice

Naš današnji susret govori o našoj želji da budemo deo evropske porodice, i da smo na dobrom putu.

- Idemo dobro, i možemo još bolje. Uprkos svim problemima koji postoje u EU, Srbija je svoj put trasirala, lojalan je i pouzdan partner, i EU može da računa na nas. Mi na nju računamo - istakao je Vučić.

Samo dan uoči briselskog sastanka Radne grupe za proširenje u Evropskom savetu, u poseti Srbiji je evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han, koji je prisustvovao potpisivanju ugovora o podršci razvoju javnim reformama i administraciji.

- Ovakva reforma je jako važna, ali nevidljiva. Međutim, na srednji i duži rok je neophodna kako bi se administracija uklopila u evropske standarde - kazao je Han.

On navodi da je od 2007. EU uložila dve milijarde evra u grantovima da "bismo modernizovali ovu zemlju, i sada vidimo rezultate".

Han: Sprečiti odliv mozgova

- Želimo da damo svoj doprinos modernizaciji fakulteta i univerziteta. U sledećoj godini je plan da bude više od 20 miliona evra u ovu oblast - kaže on, uz opasku da ovo nije samno slučaj sa Srbijom, već i sa zemljama regiona.

Kako je naveo, EU nije za odliv mozgova, već za razmenu, i zato će ulagati u ovaj oblast.

On je naveo da ceni ono što je Srbija uradila kada su u pitanju migracije, da je situacija bolja, ali ne i do kraja rešena.

- Želeli bismo da smo to videli i od nekih zemalja članica - istakao je Han, istakavši da Srbija i EU uzajamno mogu da računaju jedna na drugu.

On je istakao da će sve ovo doprineti boljoj i većoj transparentnosti, i još jedan korak Srbije ka EU.

On kaže da je Evropska komisija (EK) već pripremila teren za otvaranje novih pregovaračkih poglavlja sa Srbijom do kraja godine, rekavši da je uveren da će se sa tim složiti i države članice EU.

Ukoliko bude dato "zeleno svetlo", Srbija bi mogla da otvori poglavlha 5, 25 i 26, koja se odnose na javne nabavke, nauku i obrazovanje.

Pojedini mediji spekulišu da bi 13. decembar mogao da bude datum kada će ova poglavlja biti i otvorena.

Han će danas razgovarati sa srpskim zvaničnicima i zajedno sa premijerom Aleksandrom Vučićem prisustvovati ceremoniji potpisivanja Finansijskog ugovora za podršku temeljnoj transformaciji srpske javne uprave vrednog 80 miliona evra.

U pitanju je bespovratna pomoć, i prvi je ovakav ugovor za Srbiju, a potpisale su ga ministarka za evrointegracije Jadranka Joksimović.

Osim Vučića, Han se sastaje i sa šefom srpke diplomatije Ivicom Dačićem, ali i sa studentima i predstavnicima akademske zajednice.

Ugovor za podršku Evropske unije temeljnoj transformaciji srpske javne uprave, vredan je 80 miliona evra, saopštila je Delegacija EU u Srbiji.

Johanes Han je kratko prokomentarisao i austrijske izbore, rekavši da je postignut dobar rezultat.

- On znači i da jazovi između dve grupe u društvu treba da se zatvore. Obe grupe u društvu treba da porade na pomirenju, to je neophodno i u interesu Austrije. Ovo je bio snažan signal da se populizam ne isplati - rekao je Han.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.