Han: Potrebno potvrđivanje preuzetih obaveza i nastavak reformi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Dec.2015, 10:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Han: Potrebno potvrđivanje preuzetih obaveza i nastavak reformi

Evropski komesar za proširenje Johanes Han izjavio je danas u Beogradu da je otvaranje prvih poglavlja u pregovorima Srbije i EU "početak suštinskog dela procesa pristupanja EU" koje za Srbiju postaje ostvariv cilj.

U obraćanju poslanicima Skupštine Srbije Han je rekao da je Srbija ostvarila veliki uspeh na putu ka EU, posebno u sprovođenju reformi, dijalogu sa Kosovom i saradnji sa susedima u regionu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Han je rekao da je "14. decembar početak procesa" i da je "sada potrebno potvrđivanje preuzetih obaveza i nastavak reformi" posebno u oblasti pravosuđa, vladavine prava, borbi protiv korupcije, slobodi izražavanja "koja je sa stanovišta EU neprikosnovena".

Han je dodao da je napredak u normalizaciji odnosa sa Kosovom ključan za dalji napredak Srbije u procesu evrointegracija.

U obraćanju poslanicima evropski komesar je naveo da je Vlada Srbije nastavila ambiciozne privredne i strukturne reforme koje će doprineti stvaranju povoljnijeg poslovnog okruženja i koje će unaprediti konkurentnost i stvoriti nova radna mesta.

Han je kazao da je impresioniran i "pozitivnim i humanim načinom postupanja prema izbeglicama, koji su pod teškim okolnostima pristizale u Srbiju".

"To veoma cenimo i pružićemo podršku Srbiji u suočavanju sa ovim izazovom", dodao je on.

Han je kazao da Srbiji sledi temeljno sprovođenje reformi i potvrđivanje preuzetih obaveza, da je potrebno sprovesti reformu u oblasti pravosuđa, borbi protiv korupcije i slobodi izražavanja koja je sa stanovišta EU neprikosnovena i od suštinskog značaja za EU.

Takođe, kako je dodao, neophodne su reforma u javnoj upravi, borba protiv diskriminacije i ekonomski razvoj.

"Srbiji su potrebne ove reforme ne zbog EU, već zato što mogu modernizovati Srbiju i doneti korist njenim građanima. Administracija će biti efikasnija, građani će imati pristup boljim javnim uslugama, zdravstvenoj zaštiti, a deca obrazovanju", naveo je Han.

On je istakao i da je parlament ključni činilac u tom procesu, pošto je skupština mesto gde se ostvaruje konsenzus i gde treba da se razgovara o svim zakonima koji se usvajaju u procesu pristupanja EU.

Zbog toga hitan postupak usvajanja zakona treba primenjivati samo u vanrednim, specijalnim slučajevima jer je važno da se o zakonima raspravlja, dodao je evropski koemsar.

Han je kazao i da je impresioniran predsedavanjem Srbije OEBS-u i uspešnom organizacijom Ministarskog saveta.

On je dodao da je EU zasnovana na vrednostima demokratije i vladavine prava, da je pretrpela najgoru finansijsku krizu od Drugog svetskog rata, da je susedstvo EU i dalje nestabilno i da su pred njima brojni izazovi od terorizma i migracija do energetske nestašice u svetu.

"U svemu tome sve više zavisimo jedni od drugih.To su ne samo evropski izazovi nego globalni, koje moramo zajedno rešavati kao Unija i zajedno sa Srbijom", istakao je Han.

Podsetivši da 28 zemalja članica EU podržava Srbiju na njenom evropskom putu, Han je ocenio da bi na Međuvladinoj konferenciji u Briselu, 14. decembra, "trebalo da otpočne konačan proces da se Srbija uvede tamo gde pripada, u porodicu EU".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Han u Beogradu: Veliki uspeh Srbije na putu ka EU

Izvor: Mondo, 10.Dec.2015

Evropski komesar za proširenje Johanes Han izjavio je danas u Beogradu da je otvaranje prvih poglavlja u pregovorima Srbije i EU "početak suštinskog dela procesa pristupanja Uniji" koje za Srbiju postaje ostvariv cilj...Foto: screenshot/YouTube..U obraćanju poslanicima Skupštine Srbije Han je rekao...

Nastavak na Mondo...

Han doputovao u Beograd, danas razgovori sa Vučićem i Gojkovićevom

Izvor: Blic, 10.Dec.2015

Komesar EU za proširenje i politiku susedstva Johanes Han doputovao je u posetu Srbiji, objavljeno je na njegovom Tviter nalogu...Good morning fr. #Belgrade! Import. discussion w. journalists on #mediafreedom, fundamentals+reforms in media sector pic.twitter.com/sLjzwAfuMh..Han će se tokom dana susresti...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.