Hamarberg: Poboljšati ljudska prava

Izvor: B92, 17.Okt.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hamarberg: Poboljšati ljudska prava

Beograd -- Komesar za ljudska prava Saveta Evrope Tomas Hamarberg kaže da postoji određeni napredak u poštovanju ljudskih prava u Srbiji, ali da još mnogo treba učiniti.

On kaže da odlazi sa dozom razočaranja kada se radi o funkcionisanju pravosuđa, korupciji i diskriminaciji, ponašanju policije, slobodi izražavanja i medija, zaštiti manjina - posebno romske, kao i pitanjima rasizma, netolerancije i govora mržnje.

Hamarberg će u januaru objaviti izveštaj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << o poštovanju ljudskih prava u Srbiji i predložiti konkretne mere za poboljšanje situacije na tom planu. On kaže da je, ipak, optimista.

Razgovor novinarke B92 Senke Vlatković sa komesarom za ljudska prava Saveta Evrope Tomasom Hamarbergom možete pročitati u rubrici Intervju.

U januaru 2009. izveštaj SE

Zamenik komesara za ljudska prava Saveta Evrope Beri Kralj ocenio je, u razgovoru sa predstavnicima poslaničkih grupa u Skupštini Srbije, da je u Srbiji učinjen napredak u oblasti ljudskih prava, ali da ima još problema.

"Savet Evrope će u januaru 2009. godine objaviti izveštaj u kojem će dati ocenu stanja zaštite ljudskih prava u Srbiji i izneti više preporuka za njihovo unapređenje", rekao je Kralj, saopštila je Skupština Srbije.

Narodni poslanici upoznali su sagovornika sa konkretnim problemima sa kojima se suočavaju etničke zajednice.

Posebna pažnja je posvećena pitanjima diskriminacije, uključujući prava žena i prava deteta, kao i potrebe da se usvoji sveobuhvatni zakon kojim bi se zabranili svi oblici diskriminacije.

Sa Kraljem su razgovarali Miloš Aligrudić, Moma Čolaković, Bajram Omeragić, Elvira Kovač, Riza Halimi, Vesna Pešić, Gordana Čomić i Đorđe Milićević.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Srbija i ljudska prava

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 16.Okt.2008, 22:37

Povjerenik za ljudska prava Vijeća Evrope Tomas Hamarberg izjavio je tokom posjete Beogradu da postoji odredjeni progres u poštovanju ljudskih prava u Srbiji, ali da još puno toga treba učiniti. To se odnosi prije svega na funkcioniranj ..

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.