Gojkovićeva sumnja u rad pisarnice: Dopuna dnevnog reda je FALSIFIKOVANA; Opozicija: Predsednica laže i vara

Izvor: Blic, 26.Maj.2017, 14:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gojkovićeva sumnja u rad pisarnice: Dopuna dnevnog reda je FALSIFIKOVANA; Opozicija: Predsednica laže i vara

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković izjavila je da je zbog očuvanja ugleda parlamenta morala za danas da zakaže novu sednicu, navodeći da je utvrđeno da je došlo do falsifikovanja dopune dnevnog reda i da je rad pisarnice pod njenom sumnjom već nekoliko meseci.

Gojkovićeva je juče, za danas u 10 sati, zakazala sednicu parlamenta sa 21 tačkom, a uglavnom se radilo o ratifikaciji sporazuma sa više zemalja, da bi je kasnije otkazala i zakazala drugu za 15.30 sati, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << zbog čega je deo opozicije pozvao na bojkot zbog "nedoličnog načina na koji je zakazana".

Predsednica parlamenta je novinarima, objašnjavajući zbog čega je morala da otkaže sednicu, navela da je utvrdila da sednica za 10 sati nije zavedena, a da se međuvremenu "pojavilo" još 68 tačaka.

Prema njenim rečima, juče u 09.59 sazvala je poslednju sednicu prolećnog zasedanja, u skladu sa Poslovnikom, a da je posle toga šef poslanika SNS Aleksandar Martinović predao zahtev za objedinjavanje rasprave i ta procedura se, ističe ona, završila u 10.03 sati.

- Ne bih primetila da se u međuvremenu nešto dešavalo u pisarnici, da se nije javio načelnik odeljenja za pripremu sednice i rekao da je iznenada dobio 68 tačaka dnevnog reda, sve zavedene u 09.59 minuta - rekla je Gojković i navela da su predlagači bili Zoran Živković, Marinika Tepić, SDS i Dveri.

Predsednica skupštine je objasnila da je načelnik skrenuo pažnju da je fizički nemoguće zavođenje 68 tačaka dnevnog reda u istom vremenu u istoj sekundi, pod 58 različitih brojeva.

- Tako da sam vrlo sklona, nakon jučerašnjih napada pojedinih poslanika iz DJB i šefa poslanika LDP-a, LSV SDA, da raspišem nagradni konkurs da im dam 69 tačaka dnevnog reda i da pred očima javnosti upišu sve tačke i uvedu pod različitim brojevima. Ko uspe to da uradi u jednoj sekundi da bude predsednik parlamenta - kaže Gojković.

Gojković je navela da, kada je sišla u pisarnicu, utvrdila još jedan falsifikat - da sednica koju je ona zakazala nije zavedena i da volšebno nije upisano vreme pod kojim je zakazana kako bi se, veruje, omogućilo jednoj grupi poslanika da falsifikuju dopune dnevnog reda.

Ona je istakla da je rad pisarnice pod njenom sumnjom već nekoliko meseci, jer su se pojavljivale različite nelogičnosti.

Istakla je da nije želela da održava sednice koje nigde nisu zavedene i da joj je preostalo da sačuva ugled parlamenta i zakaže novu sednicu za 15.30 sati.

Predsednica skupštine je kazala da je šokirana izjava šefa pisarnice, koji joj je rekao, kako je navela, "da je bio pod pritiskom savetnika poslaničkih grupa koji su bili spremni da ga linčuju".

Opozicija: Optužbe Gojkovićeve argument za njenu smenu

DS, SDS i Nova stranka reagovale su danas na navode predsednice skupšštine Maje Gojković o "falsifikovanju" dnevnog reda za današnju sednicu ocenom da je ta izjava još jedan razlog za njenu smenu i ustvrdili da Gojković, kako je primetio Marko Đurišić iz SDS, "laže i vara".

Poslanik Nove stranke Zoran Živković kaže da Gojkovićeva nije podnela krivičnu prijavu za tvrdnje koje iznosi i da je "to još jedna njihova laž".

- Kažu za politiku da je bliska prostituciji, jeste kada je vode prostituke, ženske, muške, kakve hoćete... - rekao je Živković u parlamentu.

Šef poslanika DS Goran Ćirić kaže da su današnje optužbe predsednice parlamenta da je deo opozicije pokušao da falsifikuje saziv sednice još jedan argument za njenu smenu.

On je na konferenciji za novinare tvrdio da Gojkovićeva napada zaposlene u pisarnici, jer su poštovali Poslovnik, te da ne sve načine pokušava da spreči predloge opozicije, tako što zakazuje sednicu u minut do deset i ostavlja minut za predloge opozicije.

Ćirić je naveo da su zaposleni u pisarnici bili pod velikim pritiskom da sve stignu.

Zamenik šefa poslaničke grupe SDS Marko Đuršić rekao je u parlamentu da će opozicija danas u 15 sati imati sastanak u skupštinskoj biblioteci.

- Besmisleno je da mi vama objašnjavamo da predsednica laže i vara - rekao je Đurišić.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.