Fejt: Plan o decentralizaciji nije moguće menjati

Izvor: Blic, Tanjug, 22.Apr.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fejt: Plan o decentralizaciji nije moguće menjati

Međunarodni civilni predstavnik na Kosovu Piter Fejt izjavio je danas u Gračanici da plan o decentralizaciji i formiranju novih opština na Kosovu nije moguće radikalno menjati i da Beograd nema uticaja u tom procesu već vlada Kosova kao nadležna za decentralizaciju, na bazi smernica iz plana Martija Ahtisarija.



"Nema pregovora oko Ahtisarijevog plana. Treba promena oko nekih detalja, ali nema velikih promena. Mi ćemo primeniti Ahtisarijev paket a kada govorimo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << o primeni to je na ministru (za lokalnu administraciju u kosovskoj vladi Sadriju) Feratijue da odluči", rekao je Fejt posle sastanka sa predstavnicima srpske zajednice na području Gračanice.

Upitan da li Beograd ima uticaj odnosno ulogu u decentraizaciji, Fejt je kazao da je formiranje novih opština u nadležnosti kosovske vlade.

"Ovo je inicijativa Vlade Kosova i mi podrzavamo Vladu Kosova i na Vladi Kosova je da odradi plan, uz podršku zajednica", kazao je Fejt, izrazivši nadu da će u drugoj polovini godine videti nove opštine kao dobrodržeće, u skladu sa sveobuhvatnim planom i da će biti lokalnih izbora sa dobrim učešćem svih zajednica.

"Mislim da smo na dobrom putu", podvukao je Fejt.

Na Kosovu po planu Martija Ahtisarija treba da bude formirano šest novih opština sa srpskom većinom.

"Buduće nove opštine mogu da budu formirane samo na novim izborima, jer nije moguće drugačije ispoštovati volju birača. Pripremićemo te sredine da se u njima održe izbori i to samo u organizaciji kosovskih institucija", kazao je ministar Ferati nakon sastanka u Gračanici.

Predstavnici Srba na centralnom Kosovu uglavnom prihvataju decentralizaciju, ali ne kroz sistem Ahtisarijevog plana, već korišćenjem pozitivnih iskustava u svetu, navodeći primer Bosne i Hrecegovine.

Predstavnici Srba se ne slažu ni sa planom da buduće opštine sa srpskom većinom ne mogu same da izglasavaju lokalne zakone, već da sprovode akta, usvojena u Skupštini Kosova, gde Albanci preko svojih poslanika imaju većinu.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Fejt: Plan je nemoguće menjati

Izvor: B92, 22.Apr.2009

Gračanica -- Međunarodni civilni predstavnik na Kosovu Piter Fejt kaže da plan o decentralizaciji i formiranju novih opština na Kosovu nije moguće radikalno menjati... "Nema pregovora oko Ahtisarijevog plana. Treba promena oko nekih detalja, ali nema velikih promena. Mi ćemo primeniti Ahtisarijev...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.