Izvor: B92, 01.Sep.2009, 20:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fejt: Osuda napada na Euleks

Brisel -- Specijalni izaslanik EU na Kosovu Piter Fejt rekao je danas u Briselu da se moraju osuditi "nedavni akti vandalizma i nasilja", upereni protiv Euleksa.

"Nedavni akti vandalizma i nasilja moraju se osuditi i očekujemo da vlasti (u Prištini) nastave da tesno sarađuju s Euleksom", rekao je Fejt. On je, posle izlaganja u Spoljnopolitičkom odboru Evropskog parlamenta, rekao da je "ostvaren dobar napredak ka veoma skorom" sklapanju sporazuma Euleksa i MUP-a Srbije o saradnji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i posebno kontroli granične linije Kosova.

"Mi jako povoljno gledamo na sklapanje tog tehničkog, podvlačim tehničkog sporazuma koji će pomoći Euleksu i Srbiji da rade na suzbijanju organizovanog kriminala", rekao je Fejt.

Na pitanje kada očekuje da će sporazum biti sklopljen, Fejt je rekao da to ne može reći.

Specijalni izaslanik EU na Kosovu je, međutim, predočio da je 22. septembar "važan datum za Evropsku komisiju koja mora da ide dalje u donošenju odluke i izvesti članice EU o napretku (Srbije) u sprovođenju uslova za ukidanje viza" Evropske unije za srpske državljane.

Zvaničnik EU je naveo da veruje da će do tada sporazum biti postignut.

On se u izlaganju i razgovoru s poslanicima Evropskog parlamenta samo posredno osvrnuo na napade na vozila Euleksa i odbijanje albanskih vlasti u Prištini da prihvate sporazum Euleks-MUP Srbije, ali je rekao da se "nada da se to neće ponoviti".

Na pitanje šta Evropska unija misli da učini pošto vođstvo vlasti u Prištini odbija pravnu utemeljenost i sprovođenje sporazuma Euleks-MUP Srbije, Fejt je odgovorio da se "mi o tome konsultujemo s vlastima u Prištini kako bi se došlo do rešenja".

Specijalni predstavnik EU na Kosovu je u izlaganju u Evropskom parlamentu naveo da je "zabrinut zbog podeljenosti političkih vođa na Kosovu" oko delovanja Euleksa, a što podstiče "kritike na račun prisustva EU na Kosovu i vodi vandalizmu i napadima".

Fejt je ukazao na važnost učešća Srba na opštinskim izborima na Kosovu u novembru, ocenivši da bi to omogućilo delotvorniju decentralizaciju vlasti i stvaranje opština sa srpskom većinom, u kojima bi Srbima dobili istinsku lokalnu autonomiju i upravljali svojim poslovima, izvan pitanja statusa Kosova.

On je pozvao vlasti u Beogradu da zato "ohrabre Srbe" da učestvuju na tim izborima.

Napomenuo je i da Euleks ima i dalje teškoća da učvrsti svoje prisustvo na severu Kosova. Naglasio je da, uz izvesne napretke u demokratizaciji i učvršćenju vladavine zakona, velike izazove na Kosovu predstavljaju borba protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Fejt se saglasio s ocenama poslanika da veliki problem predstavlja to što je organizovani kriminal prodro u vrhove prelaznih vlasti na Kosovu.

On je kazao da bi članice EU trebalo da pošalju više tužilaca i sudija u sastav Euleksa.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Brisel o vandalizmu u Prištini

Izvor: Radio 021, 31.Avg.2009, 18:50

Zvaničnici u Savetu ministara Evropske unije u Briselu izjavili su da se među nadležnima u EU vodi "živa razmena mišljenja" o izveštaju koji su čelnici Euleksa uputili Briselu posle "zabrinjavajuće žestine vandalizma" nad vozilima Euleksa u Prištini i pošto je albansko vođstvo predočilo...

Nastavak na Radio 021...

Puna podrška Euleksu i sporazumu s MUP Srbije

Izvor: NaDlanu.com, 01.Sep.2009

BRISEL, 1. septembra 2009. (Beta) - Političko-bezbednosni komitet Evropske unije u utorak je u Briselu pružio "veoma jasnu i potpunu podršku" delovanju Euleksa na Kosovu i sklapanju tehničkog sporazuma s MUP-om Srbije o policijskoj saradnji i snažnom nadzoru granične linije Kosova. ..

Nastavak na NaDlanu.com...

Predizborna demagogija Vlade Kosova

Izvor: Danas, 01.Sep.2009

Institucije Kosova nisu protiv toga da bi s Ministarstvom unutrašnjih poslova Srbije trebalo potpisati protokol o saradnji, već ne žele da to umesto njih radi međunarodna zajednica. Kosovska vlada je principijelno protiv sporazuma između Euleksa i srpskog MUP, jer internacionalni faktor time preuzima...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.