Fejt: Najvažnije je razmeštanje Euleksa

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Dec.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fejt: Najvažnije je razmeštanje Euleksa

PRIŠTINA - Specijalni predstavnik Evropske Unije na Kosovu (EUSR) Piter Fejt ocenio je da će se 9. decembra realnost na terenu promeniti i da je sada najvažnije uspostavljanje Euleksa na celoj teritoriji Kosova.

"Sigurno je da će se 9. decembra realnost na terenu promeniti", rekao je Fejt u intervjuu za prištinski dnevnik Ekspres.

Prema njegovim rečima, "postoji ideja da Euleks 9. decembra ima svoje osoblje na terenu u svim delovima >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Kosova". Misija će se tog danas rasmestiti do Zubinog Potoka i Leposavića rekao je Fejt.

Upitan zašto međunarodna zajednica treba da razgovora sa Beogradom o pitanjima koja se tiču teritorije Kosova, Fejt je odgovorio da stanovnioštvo tog dela Kosova "gleda ka Beogradu".

"Ne znam kada ste poslednji put bili na severu Kosova, ali ako idete na sever ili u enklavu Štrpce i pričate sa srpskim građanima vidite da su oni skloni da gledaju ka Beogradu, za pomoć i savete... ovo je deo pokušaja integracije severa Kosova", rekao je EUSR.

Takođe, UN će "nastaviti da vrši svoje preostale funkcije na Kosovu".

"Jedna od ovih funkcija je da olakša dijalog, a možda kasnije i saradnju između Prištine i Beograda", rekao Fajt i podsetio na izveštaj generalnog sekretara UN-a Ban Ki Muna, prema kojem će se UNMIK ubrzano smanjiti.

"Osoblje UN-a će napustiti Kosovo. Preostala misija UN-a ovde će izveštavati, nadgledati, olakšati, to je veoma smanjena uloga u poređenju sa onim iz početka ove godine", rekao je specijalni predstavnik EU-a istovremeno i šef međunarodne civilne kancelarije na Kosovu Piter Fejt u intervju za Ekspres.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Fejt: Euleks 9. decembra do Leposavića

Izvor: Mondo, 07.Dec.2008

Specijalni predstavnik Evropske Unije na Kosovu (EUSR) Piter Fejt je izjavio da će se Euleks 9. decembra razmestiti širom Kosova, što znači do Zubinog potoka i Leposavića. Šef Euleksa Iv de Kermabon najavio je da će u utorak na severu Kosova biti raspoređeno oko sto ljudi iz te misije.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.