Evropski parlament odbio da piše Kosovo sa fusnotom

Izvor: Blic, 29.Mar.2012, 16:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropski parlament odbio da piše Kosovo sa fusnotom

Evropski parlament odbio je danas predlog grupe poslanika da se Kosovo u dokumentima ovog tela od sada pominje sa fusnotom i pozvao Međunarodni olimpijski komitet da omogući Kosovu učesće na predstojećoj Olimpijadi u Londonu.

Parlament je danas usvojio rezoluciju o napretku Kosova kojom se, kao i u nekoliko prethodnih rezolucija, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << zahteva da se Kosovu omogući jasna evropska perspektiva.

EP je istovremeno odbio amandman da se uz reč Kosovo, u skladu sa sporazumom o regionalnom predstavljanju, u dokumentima EP ubuduće

stavlja zvezdica sa referencama na Rezoluciju Saveta bezbednosti UN 1244 i mišljenje Međunarodnog suda pravde.

Parlament je prihvatio amandman poslanice Zelenih Ulrike Lunaček da se MOK pozove da omogući Kosovu da učestvuje u Olimpijadi.

Šanse da ovo bude prihvaćeno su, međutim, minimalne, s obzirom da je raspored takmičenja već napravljen, a EP nema nikakve ingerencije nad MOK-om.

Velika većina poslanika EP odavno podržava nezavisnost Kosova, pa tako i današnja rezolucija u velikoj meri liči na one iz prethodnih godina.

U rezoluciji se, pored podrške kosovskim vlastima u procesu evropskih integracija, navodi niz ozbiljnih primedbi vezanih za bujanje organizovanog kriminala, korupciju i nedostatak vladavine zakona. Istovremeno, od kosovskih vlasti se traži da donesu sveobuhvatan plan za sever Kosova, što je u više navrata tražila i Evropska komisija.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija,   Olimpijske igre

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Iznenađujuće?

Izvor: RTV Pink, 29.Mar.2012

Kosovo bez zvezdice u dokumentima EP. . . Evropski parlament odbio je danas predlog grupe poslanika da se Kosovo u dokumentima ovog tela od sada pominje sa fusnotom i pozvao Međunarodni olimpijski komitet da omogući Kosovu učešće na predstojećoj Olimpijadi u Londonu. .

Nastavak na RTV Pink...

Kosovo (ne)može u London

Izvor: RTS, 29.Mar.2012

Evropski parlament prihvatio je predlog poslanice Zelenih Ulrike Lunaček da se MOK pozove da omogući Kosovu da učešće na Olimpijskim igrama 2012. u Londonu. "Sportisti sa Kosova na OI mogu samo u sklopu OK Srbije", poručuje Vlade Divac...Kosovo ponovo pokušava da izbori učešće na međunarodnim...

Nastavak na RTS...

Lunaček u posjeti Prištini

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 30.Mar.2012, 08:15

Izvjestiteljica Savjeta Evrope Ulrike Lunaček sastaće se danas u Prištini sa predstavnicima vlasti Kosova i Evropske unije. Lunaček je podnijela amandman kojim traži da se Kosovu omogući učešće na predstojećim Olimpijskim igrama u Londonu, dodaje se u saopštenju iz kabineta predsjednice...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.