Izvor: Politika, 16.Okt.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Euleks (ne)prihvatljiv

Izjavu predsednika Srbije da je misija EU prihvatljiva samo pod tri uslova, deo opozicije osuđuje, a deo podržava, ali samo ako je to prvi korak u transformaciji kosovske politike

Poruka predsednika Srbije Borisa Tadića o raspoređivanju misije Euleksa na Kosmetu je jasna i ja je doživljavam kao potenciranje našeg državnog stava da Euleks može biti raspoređen samo uz saglasnost Saveta bezbednosti Ujedinjenih >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << nacija, rekla je juče Slavica Đukić-Dejanović, predsednik Narodne skupštine Srbije. Reagovali su i predstavnici parlamentarnih stranaka, a mišljenja su prilično podeljena.

Predsednik Tadić rekao je u intervjuu „Novostima” da „nema ništa protiv predloga Saveta ministara EU da i SAD učestvuju u misiji EU na Kosmetu, kao što ne bih imao ništa protiv da u Euleksu učestvuju i predstavnici Rusije”.Odgovarajući na pitanje da li postoji način da se Beograd i Brisel dogovore o Euleksu i da taj dogovor potvrdi Savet bezbednosti UN, Tadić je odgovorio: „Kako da ne. Na tome radimo sa svim međunarodnim forumima, i sa SB UN i sa EU, sa predstavnicima Rusije i SAD, sa svima koji su vitalno bitni za budućnost KiM. Za Srbiju je Euleks prihvatljiv pod tri uslova – da je tamo uz odluku SB UN, da bude statusno neutralna misija i da se ne primenjuje Ahtisarijev plan”.

Prema rečima Slavice Đukić-Dejanović, „za Srbiju nije prihvatljiva bilo koja asocijacija u bilo kom delu naše zemlje koja nije doneta odlukom SB UN”.

Nada Kolundžija, šef poslaničke grupe ZES-a, rekla je da misija Euleksa od početka nije bila sporna „već mandat koji ona ima i ko joj ga daje”. Ona je dodala: „Pod uslovima koji su nedvosmisleni, sama misija nije sporna”.

Vojislav Koštunica, lider DSS-a i bivši premijer, kazao je da bi „priznavanjem Ahtisarijevog Euleksa, Vlada Srbije zabila nož u leđa državi, Kosovu i dosadašnjoj borbi za odbranu državnih i nacionalnih interesa”. Koštunica je istakao: „Režim u Beogradu dosledno radi isto što je pre njega uradio režim u Podgorici. Jadna je demagogija i propaganda kako postoji neki Euleks koji nije Ahtisarijev i koji ne sprovodi plan za nezavisnost Kosova. Demagogija je da će najpre SB UN i Rusija prihvatiti Euleks, pa tek nakon toga Srbija. SB i Rusija će prihvatiti da se Euleks rasporedi na Kosovu, ako je to za samu Srbiju prihvatljivo”.

Dragan Todorović, šef poslaničke grupe SRS-a, rekao je da je Tadićeva izjava očekivana: „Ona govori o nameri Tadića da se polako prihvati Euleks i da se ide dalje sve do momenta kada će Tadić građanima Srbije reći da je nezavisnost Kosova realnost i faktičko stanje”.

Prema rečima Miroslava Markićevića, zamenika šefa poslaničke grupe NS-a, Tadićeva izjava je najava prihvatanja Euleksa, a „to je u suprotnosti sa Ustavom Srbije”.

Tomislav Nikolić, šef poslaničke grupe „Napred Srbijo”, rekao je da Tadićeva izjava nije dobra, „ona zbunjuje građane, jer se ne zna šta je konačni cilj”. Prema njegovim rečima, predstavnici vlade trebalo bi da dođu u parlament i da podnesu izveštaj o tome kako vode spoljnu politiku.

Čedomir Jovanović, lider LDP-a, podržava, kako je rekao, najavu mogućnosti dogovora Brisela i Beograda o raspoređivanju misije Euleks, ako je to prvi korak u transformaciji kosovske politike. On je dodao: „Ukoliko je to još jedna od izjava kojima se balansira sa ambicijom da se zadrže glasovi i ’i jedne i druge Srbije’, evropske i nacionalističke, to je loše, a cenu će platiti naše društvo u budućnosti”.

M. Čekerevac

[objavljeno: 17/10/2008]
Pogledaj vesti o: Boris Tadić

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Đukić-Dejanović: Tadićev stav o Euleksu je jasan

Izvor: Kurir, 16.Okt.2008

BEOGRAD, 16. oktobra 2008. (Beta) - Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović izjavila je danas da je predsednik Srbije Boris Tadić jasno poručio da Euleks ne može da dođe na Kosovo bez odluke Saveta bezbednosti UN. Slavica Đukić-Dejanović je novinarima u Skupštini Srbije kazala...

Nastavak na Kurir...

Euleks bez zelenog svetla u UN?

Izvor: Kurir, 17.Okt.2008, 06:37

BEOGRAD - Predsednik Srbije Boris Tadić odbacio je juče optužbe da dolazak Euleksa znači kraj Srbije na KiM i istakao da je Euleks prihvatljiv pod tri uslova: da je na Kosmetu uz odluku Saveta bezbednosti UN, da bude statusno neutralna misija i da ne primenjuje Ahtisarijev plan.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.