Euleks: Napredak na severu Kosmeta moguć samo dijalogom

Izvor: Blic, 30.Jan.2010, 21:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Euleks: Napredak na severu Kosmeta moguć samo dijalogom

Misija Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu i Metohiji (Euleks) saopštila je danas u Prištini kako čvrsto veruje da napredak na severu pokrajine "može da bude ostvaren samo dijalogom, u kome će učestvovati sve zainteresovane zajednice, i to korak po korak".

Misija je, u saopštenju dostavljenom Tanjugu, navela "jasan i dosledan" stav da "Strategija za sever" nije ni strategija EU, niti dokument Euleksa, već je nju sačinila Međunarodna civilna kancelarija (MCK).
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Euleks je, takođe, saopštio da osoblje Euleksa nije posećivalo sever Kosmeta sa zadatkom da podrži sprovođenje plana MCK.

Italijanska novinska agencija ANSA je u petak izvestila iz Prištine da je portparolka Euleksa Karin Limdal kazala kako će deo osoblja Misije uskoro početi da se premešta na sever pokrajine, jer je u toj oblasti situacija složena zbog postojanja paralelnih institucija.

Preneto je i kako je Limdalova navela da su evropski zvaničnici koji su posećivali sever Kosmeta imali zadatak da se zalažu za sprovođenje plana šefa MCK na Kosmetu Pitera Fejta.

Euleks je u današnjem saopštenju nazvao pomenute izjave portparolke Limdal "navodnim," i "potpuno netačnim".

Zvaničnik zadužen za informisanje u Euleksu Nikolas Hauton je Tanjugu potvrdio da Misija nikada nije imala stavove koji su pripisani portparolu Euleksa.

Strategija ambasadora Fejta za sever Kosmeta podrazumeva podršku "međunarodne zajednice" u direktnom vezivanju evropske perspektive Srbije za smanjenje podrške Beograda "paralelnim strukturama" na severu pokrajine.

Taj dokument sačinili su Fejt i privremene institucije samouprave u Prištini, a zamišljen je kao deo procesa decentralizacije na Kosmetu, s ciljem da bude preuzeta kontrola nad severnim delom Kosovske Mitrovice.

ANSA je u istom izveštaju, takođe, prenela da je italijanski ambasador u Prištini Majkl Đifoni, koga je EU prošlog oktobra imenovala za "koordinatora" za sever Kosova, rekao da je "situacija na severu promenljiva i mnogo kompleksnija od situacije južno od Ibra".

Ambasador Đifoni je ocenio da je "potrebno da bude usvojen zreo i razborit pristup i koncentrisati se na mogućnost dijaloga među zajednicama, baveći se konkretnim potrebama i pitanjima suštinskim za narod".

"Treba pronaći zajedničku tačku i prekinuti sa stvaranjem mita od pitanja statusa Kosova", rekao je Đifoni i dodao da je "od lokalne srpske zajednice dobio ohrabrujuće signale", prenela je italijanska agencija.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Probleme Kosova rešiti dijalogom

Izvor: S media, 30.Jan.2010

Misija Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu i Metohiji saopštila je danas u Prištini kako čvrsto veruje da napredak na severu pokrajine "može da bude ostvaren samo dijalogom, u kome će učestvovati sve zainteresovane zajednice, i to korak po korak". ..Misija je, u saopštenju, navela "jasan...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.