EU otvorena za Zapadni Balkan jedan od prioriteta Poljske

Izvor: Blic, 31.Maj.2011, 22:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU otvorena za Zapadni Balkan jedan od prioriteta Poljske

VARŠAVA - Evropa koja koja koristi efekte svoje otvorenosti jedan je od tri prioriteta poljskog predsedavanja Evropskom unijom od 1. jula do kraja 2011. godine.

Poljska vlada je danas konačno usvojila program predsedavanja koji je premijer Donald Tusk novinarima u Varšavi sažeo u tri glavna prioriteta - evropska integracija kao izvor rasta, bezbedna Evropa i Evropa koja koristi svoju otvorenost.

"Zvuči >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << tajanstveno, ali to je nešto u čemu Poljska odavno sarađuje sa drugim zemljama EU - produbljivanje integracije suseda EU", kazao je Tusk.

Poljski premijer, govoreći o prioritetu Poljske da Evropa ostane otvorena za zapadni Balkan, naveo je da očekuje da će Hrvatska zaključiti pristupne pregovore tako da već do kraja poljskog predsedavanja može da bude potpisan sporazum sa Zagrebom.

"Realne su šanse da će Poljska ubrzati, a možda i zaključiti nekoliko važnih etapa evropskog puta za zemlje kao što su Hrvatska, Srbija i Crna Gora", rekao je Tusk.

U prvom prioritetu produbljenja integracija kao izvoru rasta Poljska namerava, po rečima svog premijera, da se bori za očuvanje dosadašnje kohezione politike kroz koju ide pomoć najmanje razvijenim regionima i zahvaljujući kojoj se smanjuju razlike u bogatstvu i razvijenosti evropskih regiona.

Moto bezbedne Evrope za Poljsku otvara polje aktivnosti u tri oblasti - pored odbrambene politike u klasičnom smislu i u energetskoj bezbednosti, ali i bezbednosti namirnica, što je posebno aktuelno posle najnovije epidemije zaraze entero-hemoragijskom bakterijom ešerihijom koli u Nemačkoj.

Bezbednost namirnica trebalo bi, po zamislima poljskog premijera, tokom predsedavanja da obuhvati dogovore o kontroli kvaliteta i higijenske ispravnosti namirnica i pitanje njihovih sve viših cena.

Tusk će program i prioritete predstaviti i u Sejmu poljskog parlamenta, a računa da će za ove prioritete imati i podršku opozicije, iako Poljsku tokom predsedavanja čekaju redovni parlamentarni izbori u jesen.

Povezane vesti: Josipović: Zatvaranje EU ne bi bilo dobro za EU ni za Balkan Anketa: Većina građana Hrvatske za ulazak u EU Đukanović: Srbija da shvati da je Kosovo nezavisno Žbogar: Nedovoljno stranih investicija na zapadnom Balkanu Gordon: Evropa nije kompletna bez Balkana u EU

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Poljska i Švedska za proširenje EU na Zapadni Balkan

Izvor: Nezavisne Novine, 01.Jun.2011, 10:41

VARŠAVA - Premijer Švedske Fredrik Rejnfelt podržao je opredeljenje Poljske da joj prioritet tokom budućeg predsedavanja Evropskom unijom bude dalje proširenje EU na Zapadni Balkan, i ocijenio da je hapšenje generala Ratka Mladića značajan korak.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Poljska zaoštrava propise pred Evropsko prvenstvo

Izvor: Beta, 01.Jun.2011

VARSSAVA, 1. juna 2011. (Beta) - Poljska zbog Evropskog prvenstva u fudbalu 2012. godine koje organizuje zajedno sa Ukrajinom ponovo zaoštrava propise i kazne za fudbalske huligane...Već od naredne prvoligaške sezone planira visoke novčane kazne na licu mesta od najmanje 500 evra, a za utrčavanje...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.