Duple funkcije do kraja Vlade?

Izvor: B92, 08.Jul.2011, 23:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Duple funkcije do kraja Vlade?

Beograd -- Agencija za borbu protiv korupcije neće uspeti do kraja ovog mandata da iskoreni nagomilavanje funkcija. Postupci protiv političara mogli bi da potraju mesecima

Posle skoro godinu dana razmatranja, Ustavni sud je konačno zabranio političarima da sede u dve fotelje.

Ali kako sada stvari stoje, zvaničnici koji su u sukobu interesa mogli bi da nastave da obavljaju duple funkcije sve do sledećih izbora.

Kako je najavila direktorka Agencije za borbu protiv >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << korupcije Zorana Marković, oni će, nakon odluke USS, početi da pokreću postupke protiv spornih funkcionera u zakonskom roku, što može da potraje mesecima.

Odluka USS uglavnom se odnosi na gradonačelnike i predsednike opština koji su istovremeno i poslanici. Oni, za ”Novosti”, poručuju da su spremni da postupe po zakonu, ali pošto im se bliži kraj mandata, ne očekuju da će morati da vraćaju ”fotelje”.

Agencija za borbu protiv kurupcije sada mora da sačeka objavljivanje odluke u ”Službenom glasniku”, nakon čega će aktivirati sve postupke protiv duplih foteljaša.

Najviše ih je u vojvođanskom parlamentu, jer 19 tamošnjih poslanika su istovremeno i gradonačelnici, predsednici opština ili direktori javnih preduzeća.

"Kao pravnik, ne mogu da komentarišem samo novinske napise o sudskim odlukama. Tek kad pročitam obrazloženje USS daću i ja svoju pravnu reakciju. Izvesno je da se neću oglušiti o sud", kaže Filipović, koji je potpisao zahtev da se oduzimanje duplih funkcija ne primenjuje na 19 vojvođanskih poslanika.

Gradonačelnik Jagodine i narodni poslanik Dragan Marković Palma kaže nam da će i on sačekati detaljnu analizu odluke Ustavnog suda, pre nego što se odrekne neke funkcije:

"Ukoliko bih morao da biram, naravno da bih ostao na čelu Jagodine. Nisu mene birali u mom gradu da bih ga napustio i otišao u Beograd. Ali videćemo, blizu su i izbori", rekao nam je Marković.

Veroljub Stevanović je rekao, za ”Novosti”, da za njega ne postoji nikakva dilema koju bi fotelju vratio i da svakako ostaje gradonačelnik Kragujevca.

Bez političke krize

"Pri kraju smo mandata i ukidanje duplih funkcija ne može stvoriti političku nestabilnost u Vojvodini", izjavio je za ”Novosti” Dragoslav Petrović, vojvođanski funkcioner DS, koji je već podneo ostavku na poslaničku funkciju da bi ostao pokrajinski sekretar za nauku.

"Da je ovakva odluka Ustavnog suda doneta na polovini mandata, izvesno je da bismo ušli u seriju izbora zbog vraćanja funkcija. Ovako, izbori su suviše blizu. Suština je da od sledećeg mandata neće biti nagomilavanja funkcija i tako sam razumeo i odluku Ustavnog suda.", dodaje on.

Milenko Filipović, prvi čovek Sremskih Karlovaca i pokrajinski poslanik, kaže, za ”Novosti”, da će svakako morati da poštuje odluku Ustavnog suda, ali da je još nije video.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Duple fotelje do izbora

Izvor: Večernje novosti, 08.Jul.2011

Agencija za borbu protiv korupcije neće uspeti do kraja ovog mandata da iskoreni nagomilavanje funkcija. Postupci protiv političara mogli bi da potraju mesecima

Nastavak na Večernje novosti...

Duple funkcije neustavne

Izvor: Istinomer.rs, 09.Jul.2011, 10:12

"Promenjeni zakon zatečenim vršiocima javnih funkcija, a koji se nalaze i na drugim ustavno nespojivim pozicijama, dozvoljava da nastave da ih istovremeno obavljaju. Agencija tvrdi da je to loše i protivustavno." Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije...

Nastavak na Istinomer.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.