Lideri regiona na samitu u Beogradu (FOTO+VIDEO)

Izvor: S media, 15.Jun.2012, 09:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lideri regiona na samitu u Beogradu (FOTO+VIDEO)

Lideri regiona okupili su se danas u Beogradu, gde se u Palati Srbija održava samit šefova država i vlada Procesa za saradnju u jugoistočnoj Evropi (PSJIE).

Domaćin skupa je predsedednik Srbije Tomislav Nikolić, koji je otvorio samit. Na marginama samita, Nikolić će imati i seriju bilateralnih susreta.

Učestvuju delegacije 12 država i u Beogradu su danas predsednici Crne Gore >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << Filip Vujanović, Makedonije Ðorđe Ivanov, Bugarske Rosen Plevnelijev i Moldavije Nikolae Timofti, kao i član Predsedništva BiH Nebojša Radmanović.

Takođe, na skupu učestvuju i zamenik turskog premijera Ali Babačan, šef diplomatije Rumunije Andrei Marga, zamenik šefa diplomatije Albanije Seljim Beljotraja, pomoćnik ministra spoljnih poslova Hrvatske Nebojša Koharović, generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Grčke Janis Aleksis Zepos i državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Slovenije Boža Cerar.

U Beogradu šefovi diplomatija zemalja regiona

Jeremić: Gde je Republika Srbija, ne može Republika Kosovo (VIDEO)

Samitu prisustvuju i ambasador Danske, zemlje koja predsedava EU, Mete Kjuel Nilsen, šef Delegacije Evropske komisije u Srbiji Vensan Dežer, generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju (R C C) Hido Bišćević i generalni sekretar Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) Lamberto Zanijeri.

Cvetković: Mir i evrointegracije zajednički prioritet

Učesnicima sastanka na kojem će Makedonija preuzeti predsedavanje Procesom saradnje od Srbije obratio se i premijer Srbije Mirko Cvetković, koji je poručio koji je rekao da je jačanje regionalne saradnje na Zapadnom Balkanu preduslov ekonomskog napretka, političke i ekonomske stabilizacije i konsolidacije dobrosusedskih odnosa što su istovremeno i preduslovi za uspešnu integraciju u EU.

"Zajednički cilj svih regionalnih inicijativa na Zapadnom Balkanu je razvoj multilateralne saradnje... zemlje regiona su shvatile da jedino zajedničkim snagama mogu prevazići situaciju u kojoj se nalazimo, tako što ćemo udahnuti novi život regionalnoj saradnji i iskoristiti velike mogućnosti koje nam ona otvara", rekao je Cvetković.

Premijer Srbije je rekao da su politički prioriteti regionalnih inicijativa uspostavljanje trajnog mira i blagostanja naroda na prostoru regiona jugoistočne Evrope i težnja ka postizanju punopravnog članstva u Uniji.

Doprinos samita reformama u regionu

Predsednik Crne Gore Filip Vujanović rekao je da je samit Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi doprinela ukupnom napretku i reformama u regionu.

Goran Svilanović generalni sekretar Regionalog saveta za saradnju

Šefovi država i vlada Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (PSJIE) na današnjem samitu u Beogradu konsenzusom su imenovali Gorana Svilanovića za generalnog sekretara Regionalog saveta za saradnju (R C C), koji je operativni deo PSJIE.

Na jučerašnoj ministarskoj konferenciji PSJIE u Beogradu, učesnici su podržali izbor Svilanovića za generalnog sekretara R C C, a dan ranije njegova kandidatura je prihvaćena na sastanku R C C u Beogradu.

"Crna Gora je snažno predana regionalnoj saradnji i dobrosusedskim odnosima". rekao je Vujanović.

Prema njegovim rečima, saradnja u svim oblastima jedini je put za napredak država, ali i neophodna za evropske i evroatlantske integracije što uslovljava stabilnost u budućnosti. On je naveo da saradnja u oblasti kulture približava građane zemalja regiona.

Učesnicima samita obratio se i član Predsedništva Bosne i Hercegovine Nebojša Radmanović koji je rekao da se BiH zalaže za jačanje saradnje u regionu i za rešavanje otvorenih pitanja u direktnom bilateralnom dijalogu.

Samitom u Beogradu se okončava jednogodišnje predsedavanje Srbije PSJIE, koje su juče ministri inostranih poslova zemalja članice pohvalile kao veoma uspešno i puno inicijativa.

Članice Procesa su Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Grčka, Hrvatska, Makedonija, Moldavija, Rumunija, Slovenija, Srbija i Turska.

(Tanjug)

Foto: Beta
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Izbor Svilanovića za generalnog sekretara RCC

Izvor: Telegraf.rs, 15.Jun.2012

Pre dva dana održan je sastanak Regionalog saveta za saradnju u Beogradu na kojem je prihvaćena kandidatura Gorana Svilanovića

Nastavak na Telegraf.rs...

Lideri regiona na samitu u Beogradu

Izvor: Mondo, 15.Jun.2012

Lideri regiona okupili su se danas u Beogradu, gde se u Palati Srbija održava samit šefova država i vlada Procesa za saradnju u jugoistočnoj Evropi (PSJIE).

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.