Đukićki Dejanović izrečena mera nejavnog upozorenja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Avg.2009, 17:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đukićki Dejanović izrečena mera nejavnog upozorenja

BEOGRAD - Republički odbor za rešavanje o sukobu interesa izrekao je danas meru nejavnog upozorenja predsednici Skupštine Srbije Slavici Đukić Dejanović zbog povrede Zakona o sprečavanju sukoba interesa pri vršenju javnih funkcija i dao joj rok od 15 dana da ih otkloni.

Mera nejavnog upozorenja Slavici Đukić Dejanović izrečena je zbog povrede člana 4. stav 1 i 2 i člana 5. stav 2 Zakona o sprečavanju sukoba interesa, koja je počinjena zaključenjem ugovora o delu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji sa AD "Galenika".

Republički odbor nije našao da postoji i povreda člana 13 Zakona o sprečavanju sukoba interesa koja se odnosi na neprijavljivanje podataka o izvorima prihoda funkcionera, piše u saopštenju sa sednice odbora.

U odluci se navodi da je Slavica Đukić Dejanović, na javnoj funkciji predsednice Narodne skupštine, postupila suprotno odredbi člana 4. stav 1. i 2. i člana 5. stav 2. Zakona o sprečavanju sukoba interesa, na taj način što istovremeno, uz funkciju predsednice Narodne skupštine, uz naknadu pruža savetodavne usluge privrednom društvu za proizvodnju lekova "Galenika" a.d..

Ona time krši obaveze funkcionera da održava poverenje građana u savesno i odgovorno obavljanje javne funkcije i da ne bude ni u kakvom odnosu zavisnosti prema licima koja bi mogla uticati na njenu nepristrasnost, pa joj se izriče mera nejavnog upozorenja, piše u odluci.

Republički odbor je 8. jula ove godine pokrenuo postupak protiv predsednice Narodne skupštine.

Član 4 precizira da funkcioner ne sme biti ni u kakvom odnosu zavisnosti prema licima koja bi mogla uticati na njegovu nepristrasnost u obavljanju javne funkcije, niti koristiti javnu funkciju za sticanje bilo kakve koristi ili pogodnosti za sebe ili povezano lice.

Član 5 utvrđuje da funkcioner može prihvatiti drugu javnu funkciju samo uz saglasnost organa koji ga je izabrao, postavio ili imenovao na javnu funkciju, ako se to ne protivi zabranama iz ovog ili drugog zakona.

Takođe, prema tom članu, funkcioner ne sme vršiti poslove savetovanja pravnih i fizičkih lica. Izuzetak su narodni poslanici, poslanici i odbornici.

Precizirano je da funkcioner može da se bavi naučnom, nastavnom i kulturnom delatnošću i da stiče prihode od autorskih, patentnih i sličnih prava intelektualne svojine.

Član 13 odnosi se na sadržaj izveštaja o imovini i prihodima koji je funkcioner dužan da podnese Republičkom odboru.

Prestaje da radi u KC Kragujevac

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović izjavila je danas da je Republički odbor za rešavanje o sukobu interesa utvrdio da se kao član tima Kliničkog centra u Kragujevcu, koji sarađuje sa AD "Galenika", nalazi u sukobu interesa i da će zato u roku koji joj je dat prestati da radi kao psihijatar u tom kliničkom centru.

Đukić Dejanović je Tanjugu rekla da će posao u Kliničkom centru u Kragujevcu ubuduće, očigledno, raditi neki drugi psihijatar, a ne ona, s obzirom na odluku Odbora.

Prema njenim rečima, u roku od 15 dana postupiće u skladu sa tajnim upozorenjem koje je dato i "u kome treba da ukloni tu poziciju".

"Odbor za sukob interesa je ocenio da kao član tima Kliničkog centra u Kragujevcu koji sarađuje sa Galenikom dolazim u sukob interesa, s obzirom na to da sam predsednik Skupštine", rekla je Đukić Dejanović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Republički odbor o slučaju Slavice Đukić-Dejanović

Izvor: NaDlanu.com, 25.Avg.2009, 13:05

BEOGRAD, 25. avgusta 2009. (Beta) - Republički odbor za rešavanje o sukobu interesa razmatraće na sutrašnjoj sednici, pored ostalog, slučaj predsednice parlamenta Srbije Slavice Đukić-Dejanović. Odbor je u julu pokrenuo postupak protiv nje zbog kršenja tri člana zakona, a Slavica Đukić-Dejanović...

Nastavak na NaDlanu.com...

Predsednica skupštine u sukobu interesa?

Izvor: Radio 021, 25.Avg.2009

Republički odbor za rešavanje o sukobu interesa razmatraće na sutrašnjoj sednici, pored ostalog, slučaj predsednice parlamenta Srbije Slavice Đukić-Dejanović. Odbor je u julu pokrenuo postupak protiv nje zbog kršenja tri člana zakona, a Slavica Đukić-Dejanović je u međuvremenu dostavila...

Nastavak na Radio 021...

Đukić –Dejanović: Raskinuću ugovor sa „Galenikom” ako sam u sukobu interesa

Izvor: Politika, 25.Avg.2009

Predsednica Narodne skupštine, ipak, očekuje da Odbor za rešavanje sukoba interesa donese rešenje kako nije prekršila zakon ..Republički odbor za rešavanje sukoba interesa, koji je u julu pokrenuo postupak protiv Slavice Đukić-Dejanović, predsednice Narodne skupštine Srbije, danas će odlučiti...

Nastavak na Politika...

Dejanovićeva u sukobu interesa

Izvor: B92, 26.Avg.2009

Beograd -- Slavica Đukić-Dejanović u sukobu interesa, ocenio Republički odbor. Predsednica skupštine najavila da sutra podnosi ostavku u timu Kliničkog centra Kragujevac...Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović izjavila je za B92 da više neće raditi u timu Kiliničkog centra...

Nastavak na B92...

Đukić-Dejanović: Poštujem odluku Odbora

Izvor: Blic, 27.Avg.2009, 09:35

- Iznenađena sam jučerašnjom odlukom Odbora za bezbednost da sam u sukobu interesa, ali ću joj se povinovati. Posao za „Galeniku" moraće od danas da radi neko drugi - kaže Slavica Đukić-Dejanović za „Blic". Odbor za sukob interesa izrekao joj je juče meru upozorenja uz obrazloženje...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.